Από ασφυξία πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, όχι από ουσίες, κατέθεσαν γιατροί

Από ασφυξία πέθανε ο Τζορτζ Φλόιντ, όχι από ουσίες, κατέθεσαν γιατροί

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από έλλειψη οξυγόνου και όχι από χρήση ουσιών επήλθε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ την περασμένη άνοιξη, επιβεβαίωσε την Πέμπτη εμπειρογνώμονας κατά τη δίκη του αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη των ΗΠΑ.

Καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της υπέρασπισης του 45χρονου αστυνομικού, που φαίνεται στις μαγνητοσκοπημένα πλάνα να έχει γονατίσει επί εννέα ολόκληρα λεπτά στον λαιμό του Αφροαμερικανού, ο δρ Μάρτιν Τόμπιν κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ασφυξία, όχι η φαιντανύλη, ευθύνεται για τον θάνατο του Φλόιντ τον περασμένο Μάιο.

«Ακόμη κι ένας υγιής άνθρωπος θα είχε πεθάνει», αποφάνθηκε ο γιατρός κατά τη δεύτερη εβδομάδα εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης.

Με τον κ. Σόβιν να δηλώνει αθώος, η υπεράσπισή του είχε υποστηρίξει πως ο θάνατος του Φλόιντ επήλθε από την αναλγητική ουσία φαιντανύλη και τη ναρκωτική μεθαμφεταμίνη που εντόπισε η τοξικολογική εξέταση στον οργανισμός του Αφροαμερικανού τον περασμένο Ιούνιο.

Ωστόσο ο δρ. Τόμπιν, που είναι γιατρός σε εντατική, κατέθεσε πως η αναπνοή του Φλόιντ δεν επιβραδύνθηκε στον βαθμό που το παυσίπονο θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνο για την απώλεια οξυγόνου και τελικά τον θάνατό του.

Διαβάστε ακόμη:

Στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε και ο δρ Μπιλ Σμοκ, που εργάζεται για την αστυνομία του Λούιβιλ και είναι ειδικός στην ιατρική διερεύνηση εγκλημάτων. Ο δρ Σμοκ επεσήμανε ότι ο Φλόιντ έδειξε τα συμπτώματα του ανθρώπου που ο οργανισμός του έχει άμεση ανάγκη οξυγόνου. Εξήγησε μάλιστα ότι οι σπασμωδικές κινήσεις του σώματός του δείχνουν ότι δεν ήταν υπό την επήρεια ουσιών, οι οποίες καταστέλλουν την αντίδραση του οργανισμού ακόμη και όταν υφίσταται έλλειψη οξυγόνου.

Η δίκη του κ. Σόβιν προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα συνολικά.

Πηγή: BBC, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή