Έντονη ανησυχία για τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία

Έντονη ανησυχία για τις ταραχές στη Βόρεια Ιρλανδία

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. Εκτη συνεχόμενη νύχτα ταραχών ήταν η χθεσινή στη Β. Ιρλανδία, καθώς οπαδοί της ένωσης με τη Βρετανία συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του Brexit. Την οργή των Ενωτικών πυροδότησε επίσης η απόφαση της τοπικής Δικαιοσύνης να μην ασκήσει διώξεις εναντίον ηγετικών στελεχών του εθνικιστικού Σιν Φέιν, τα οποία παρευρισκόμενα σε κηδεία πρώην ηγέτη του IRA παραβίασαν τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Την Τετάρτη στο Μπέλφαστ, ταραξίες συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη «γραμμή της ειρήνης», το τείχος που χωρίζει τις συνοικίες Προτεσταντών και Καθολικών. Λεωφορείο πυρπολήθηκε στη διασταύρωση της οδού Σάνκιλ, τόπου αιματηρών συγκρούσεων στις ταραχές της δεκαετίας του 1970.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν κυρίως στις συνοικίες των Ενωτικών στο Ντέρι, στο Μπέλφαστ και στις κωμοπόλεις της κομητείας Αντριμ, προπύργια των Προτεσταντών της Βόρειας Ιρλανδίας. Ενδεικτικός της βίας των διαδηλωτών είναι ο αριθμός των 40 αστυνομικών που τραυματίστηκαν την Τετάρτη, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψη μόλις δέκα υπόπτων. Ανησυχία προκαλεί η συμμετοχή παιδιών ηλικίας ακόμη και 12 ετών στις ταραχές, δημιουργώντας υπόνοιες για ενορχήστρωση των επεισοδίων, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας The Guardian.

Πέρα από την επιβολή τελωνειακών ελέγχων σε βρετανικά προϊόντα στα λιμάνια της Β. Ιρλανδίας, όπως ορίζει η συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών με στόχο την αποφυγή δημιουργίας «σκληρών οδικών συνόρων» μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, η ενωτική κοινότητα θεωρεί ότι έχει παραδοθεί στην τύχη της από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Το μεγαλύτερο κόμμα του τέταρτου κράτους του Ηνωμένου Βασιλείου, το DUP, επέλεξε να παίξει επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι στο Κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας το Brexit, για να βρεθεί όμως στο περιθώριο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης των Συντηρητικών.

Παρατηρητές επισημαίνουν, όμως, ότι πίσω από τις ταραχές κρύβεται και εκστρατεία «αντεπίθεσης κατά της αστυνομίας», μετά τις πρόσφατες επιτυχημένες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο το οργανωμένο έγκλημα στις περιοχές των Ενωτικών. Πολλοί εκτιμούν ότι τη βία ενορχηστρώνουν εγκληματικές οργανώσεις που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή