Προειδοποιήσεις από τον Πούτιν προς το Κίεβο

Προειδοποιήσεις από τον Πούτιν προς το Κίεβο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες μετά την έκκληση του Κιέβου προς τις ισχυρές δυνάμεις της Δύσης να ανοίξουν τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία ανέβασε τους τόνους γύρω από την επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων στο ανατολικό τμήμα της γειτονικής της χώρας.

Οπως ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε την ουκρανική κυβέρνηση υπεύθυνη για την υποτροπή των συγκρούσεων με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς στη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας του με την Αγκελα Μέρκελ. Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία της για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων γύρω από το Ντονμπάς και του ζήτησε μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε προς το Κίεβο και ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Κόζακ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πούτιν. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, ο Κόζακ διεμήνυσε ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να επέμβει για να προστατέψει τους πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία αν εκδηλωθεί μεγάλη επίθεση του κυβερνητικού στρατού, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί «η αρχή του τέλους της Ουκρανίας», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Στα δυσοίωνα μηνύματα της χθεσινής ημέρας ήρθε να προστεθεί η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας περί μεταφοράς 10 σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού από την Κασπία στη Μαύρη Θάλασσα. Η σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο περί προγραμματισμένων γυμνασίων. Την Τετάρτη, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πετρούσεφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να επέμβει στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, προσέθεσε όμως ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα αν παραστεί ανάγκη. 

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας κοντά στη γραμμή του μετώπου για να επιθεωρήσει επί τόπου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα τον Ζελένσκι, από τις αρχές του τρέχοντος έτους 24 Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Στο μεταξύ, οι δικηγόροι του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, του πλέον προβεβλημένου πολιτικού αντιπάλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσαν χθες ότι ο πελάτης τους υποφέρει από δύο κήλες στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες συνοδεύονται από προβολή μεσοσπονδύλιου δίσκου, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η αίσθηση των χεριών του.  Την Τετάρτη, ο 44χρονος Ναβάλνι είχε καταγγείλει μέσω Instagram ότι στη διάρκεια της απεργίας πείνας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, οι σωφρονιστικές αρχές προσπάθησαν να του κάμψουν το ηθικό επιτρέποντας να ψήνονται κοτόπουλα στην κουζίνα της μονάδας του και βάζοντας γλυκά στις τσέπες των ρούχων του. Την ανησυχία της για την υγεία και τις συνθήκες κράτησης του Ναβάλνι εξέφρασε η Αγκελα Μέρκελ στην επικοινωνία της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή