Κόντρα της Ε.Ε. με την Αγκυρα για το #sofagate

Κόντρα της Ε.Ε. με την Αγκυρα για το #sofagate

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ευθύνες στην Ε.Ε. για το #sofagate επιρρίπτει η Αγκυρα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένοντας ότι η διευθέτηση των θέσεων του ευρωπαϊκού ηγετικού διδύμου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, έγινε σύμφωνα με τις υποδείξεις των Βρυξελλών. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Μισέλ ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». 

Ευθύνες στην Αγκυρα από τον Σ. Μισέλ

Του Γιάννη Παλαιολόγου

Συνέχεια δόθηκε χθες στην υπόθεση του sofagate, μετά την απάντηση μέσω Facebook του Σαρλ Μισέλ για την υπόθεση, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. 

Ο κ. Μισέλ απέδωσε στην τουρκική πλευρά την ευθύνη για το επεισόδιο, γράφοντας ότι «η αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του πρωτοκόλλου από τις τουρκικές υπηρεσίες προκάλεσε μια δυσάρεστη κατάσταση: τη διαφορετική, ακόμη και μειωτική, μεταχείριση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Οι μερικές εικόνες που εμφανίστηκαν έδωσαν την εντύπωση ότι ήμουν αναίσθητος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση. Τίποτα δεν απέχει πιο πολύ από την πραγματικότητα ούτε από τα βαθιά συναισθήματά μου». «Παρότι αντιληφθήκαμε τη λυπηρή φύση της κατάστασης», γράφει ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τον ίδιο και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «επιλέξαμε να μην την επιδεινώσουμε με μια δημόσια αντιπαράθεση».

«Η επίσκεψή μας σηματοδότησε μια σημαντική στιγμή στη σύνθετη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Μισέλ. «Ηταν το αποτέλεσμα της προσεκτικής προετοιμασίας και της διπλωματικής εργασίας που πραγματοποιήθηκε για πολλούς μήνες για να επιστρέψει αυτή η χώρα σε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στη σχέση της με την Ε.Ε.».

Παρέμβαση Γιούνκερ

Πυροσβεστική παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε δηλώσεις του στο Politico Europe, ο προκάτοχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι, όταν πήγαινε σε διεθνείς συναντήσεις μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ήταν σαφές στους πάντες, από άποψη πρωτοκόλλου, ότι ο πρόεδρος του Συμβουλίου είναι νούμερο 1 και ο πρόεδρος της Επιτροπής είναι νούμερο 2». Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ απέφυγε να απαντήσει αν φέρει ευθύνη για το επεισόδιο ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Αγκυρα Νικολάους Μάγερ Λάντρουτ, ενώ χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την παρέμβαση του Σαρλ Μισέλ. «Είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να επιδεικνύει ενότητα στις επαφές της με τρίτες χώρες», τόνισε ο κ. Μαμέρ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο ολομέλειας σχετικά με την επίσκεψη στην Αγκυρα, που «δυστυχώς μετατράπηκε σε σύμβολο απουσίας ενότητας, καθώς οι πρόεδροι απέτυχαν να σταθούν μαζί όταν έπρεπε».

Αδικες οι κατηγορίες, λέει ο Τσαβούσογλου

Του Μανώλη Κωστίδη

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα και υποστήριξε πως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ταξιθεσίας και η Αγκυρα εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων. «Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρό μας στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως έκανε αυτή τη δήλωση επειδή κατηγορείται η Αγκυρα και συνέχισε λέγοντας: «Ομως σε ανώτατο επίπεδο προσπαθούν να παρουσιάσουν πως το έχει οργανώσει η Τουρκία. Δεν θέλουμε να εισέλθουμε στις πρακτικές εντός της Ε.Ε. και στα υπόλοιπα θέματά τους. Oι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου είχαν συναντηθεί από πριν και έγιναν όλα σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με την Τουρκία και τις χαρακτήρισε «ανήθικες», αναφέροντας πως «οι δηλώσεις που έκανε για τη χώρα μας και τον πρόεδρό μας, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό, δεν συνάδουν με τις πολιτικές και διπλωματικές πρακτικές». Η Αγκυρα ισχυρίζεται πως «θεωρούμε εσκεμμένο το ότι οι ελληνικές αρχές επιμένουν σε προκλητικές ενέργειες που κλιμακώνουν, και σε ρητορική εναντίον της χώρας μας, και το ότι προτάσσουν προς τούτο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτη». Σημειώνεται ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε αναφέρει πως «η Τουρκία βρίσκεται σε κρίση και έχει μπει σε μια φάση περιδίνησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό». Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η παραίτηση του ιμάμη της Αγίας Σοφίας Μεχμέτ Μποϊνουνκαλίν χωρίς να δοθούν πολλές εξηγήσεις. Οπως αναφέρεται στα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μποϊνουνκαλίν θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά. Ο ιμάμης της Αγίας Σοφίας είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή από τον Ιούλιο του 2020. Πρόσφατα, μετά την καρατόμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από τον Ερντογάν, ο κ. Μποϊνουνκαλίν είχε δηλώσει ότι αποτελεί «απαίτηση του Ισλάμ» να μειώνονται τα επιτόκια και να καταργούνται εντελώς και ότι οι μουσουλμάνοι πρέπει να πολεμούν κατά της τοκογλυφίας!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή