ΚΟΣΜΟΣ

Το Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τις παραλαβές από την AstraZeneca

Το Χονγκ Κονγκ ανέστειλε τις παραλαβές από την AstraZeneca

Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από την AstraZeneca να αναστείλει τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο σοβαρών παρενεργειών και για την αποτελεσματικότητά του απέναντι στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Η υπουργός Υγείας του Χονγκ Κονγκ, Σοφία Τσαν, δήλωσε ότι οι αρχές ζήτησαν από την AstraZeneca να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες παραδόσεις του εμβολίου αργότερα μέσα στο χρόνο.

«Θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητο η AstraZeneca να μας παραδώσει τα εμβόλια εντός του χρόνου για να αποφύγουμε τυχόν κατασπατάληση καθώς τα εμβόλια δεν επαρκούν σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε η ίδια.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη εξασφαλίσει επάρκεια εμβολίων για τους 7,5 εκατομμύρια κατοίκους του. Έχει υπογράψει συμφωνίες για να παραλάβει 7,5 εκατομμύρια δόσεις τόσο από την BioNTech/Pfizer όσο και από την κινεζική Sinovac. Αμφότερες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει τις παραδόσεις.

Όπως τόνισε η Τσαν, το Χονγκ Κονγκ επιθυμεί να εξετάσει την προμήθεια και άλλων εμβολίων που πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.

Το πυκνοκατοικημένο Χονγκ Κονγκ είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, αλλά τα αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η χρήση μάσκας έχουν βοηθήσει στο να παραμείνει ο αριθμός των κρουσμάτων στα περίπου 11.000 και των θανάτων στους 205.

Μέχρι στιγμής μόλις 529.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters-AFP