Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ προειδοποιεί εμμέσως για νέο λιμό

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ προειδοποιεί εμμέσως για νέο λιμό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρες της μεγάλης επισιτιστικής κρίσης προ τριών δεκαετιών βλέπει να έρχονται στη Βόρεια Κορέα ο Κιμ Γιονγκ Ουν, με τον ηγέτη της περίκλειστης κομμουνιστικής χώρας να προειδοποιεί τους συμπατριώτες του για «εμπόδια και θυσίες» ενώπιόν τους.

Σε ομιλία του ο Κιμ Γιουνγκ Ουν ζήτησε από τους Βορειοκορεάτες να βαδίσουν σε μια ακόμη «επώδυνη πορεία» εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, χρησιμοποιώντας την έκφραση που είχε χρησιμοποιηθεί και στη δεκαετία του 1990 όταν η τρομερή έλλειψη τροφίμων οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.

Ο επικεφαλής του βορειοκορεατικού καθεστώτος έχει τονίσει ότι η χώρα του αντιμετωπίζει τη «χειρότερη κατάσταση» στην ιστορία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού (από την οποία διατείνεται ότι δεν έχει κανένα κρούσμα η χώρα του), των αμερικανικών κυρώσεων και διάφορων φυσικών καταστροφών, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που παραλλήλισε τη σημερινή κατάσταση με τον λιμό προ 30ετίας.

Ξένες οργανώσεις δεν έχουν ακόμη καταγράψει συνθήκες πείνας ή ανθρωπιστικής καταστροφής στη Βόρεια Κορέα. Παρά ταύτα τα σχόλια του «ανωτάτου ηγέτη» δείχνουν ότι διάγει τη δυσκολότερη περίοδο της εννιάχρονης έως σήμερα ηγεσίας του, σύμφωνα με ξένους παρατηρητές.

Διαβάστε ακόμη:

«Υπάρχουν πολλά εμπόδια και δυσκολίες ενώπιόν μας, επομένως ο αγώνας μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του Όγδοου Συνεδρίου του Κόμματος δεν θα είναι καθόλου εύκολη», ανέφερε σε κομματικά στελέχη την Πέμπτη ο Κιμ Γιουνγκ Ουν.

«Κατέληξα στην απόφαση να ζητήσω από τις οργανώσεις του Κορεατικού Κόμματος των Εργατών σε όλα τα επίπεδα, να βαδίσουμε σε μια ακόμη δυσκολότερη “επώδυνη πορεία” ώστε να ελαφρύνουμε έστω και λίγο τον λαό μας από τις δυσκολίες», είπε ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Η έκφραση «επώδυνη πορεία» είναι ο όρος με τον οποίον οι Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι αναφέρονταν στον λιμό της δεκαετίας του 1990 εξαιτίας του οποίου η χώρα εξαρτάτο για χρόνια από διεθνή βοήθεια. Οφειλόταν στην απώλεια της σοβιετικής στήριξης, σε κακοδιαχείριση και σε φυσικές καταστροφές.

Αν και δεν είναι σαφής ο αριθμός των θυμάτων εκείνου του λιμού, υπολογίζεται ότι μπορεί να έφθασε ή και να ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια Βορειοκορεατών.

Πηγή: Associated Press, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή