Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι 4 Μαΐου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι 4 Μαΐου

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν την Τουρκία ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, καθώς θα κατευθύνεται στη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τις 4 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Άγκυρα, τη στιγμή που η Ρωσία έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία

Πρόσφατα έχει παρατηρηθεί μια έξαρση στις βιαιοπραγίες μεταξύ ουκρανικών στρατευμάτων και αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς. Η Γερμανία ζήτησε από τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ενώ η Μόσχα έχει κατηγορήσει το Κίεβο για προκλήσεις. 

«Λάβαμε ειδοποίηση πριν από 15 ημέρες μέσω διπλωματικών οδών, ότι δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ. Τα πλοία θα παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μαΐου», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Η Συνθήκη του Μοντρέ που συνήφθη το 1936 δίνει στην Τουρκία των έλεγχων των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, περιορίζοντας την πρόσβαση σε πλοία του πολεμικού ναυτικού και ελέγχει τις διελεύσεις των φορτηγών πλοίων. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε ανησυχία για την αυξημένη δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα από κυβερνήσεις χωρών, οι οποίες δεν βρέχονται από αυτήν, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Σύμφωνα με τον Γκρούσκο, οποιαδήποτε κινητικότητα πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να συμφωνεί με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή