ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Έρευνα για περιστατικά θρομβώσεων μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Περιστατικά θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson ερευνά η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (PRAC). 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τέσσερα σοβαρά περιστατικά θρομβώσεων και χαμηλών αιμοπεταλίων αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19.

⇒ Διαβάστε επίσης: Eπιτροπή Εμβολιασμών: Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών το εμβόλιο της AstraZeneca

Το ένα από αυτά έγινε στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής και τα τρία υπόλοιπα κατά την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού στις ΗΠΑ. Ο ένας από τους τρεις εμβολιασθέντες, σημειώνει η ανακοίνωση, κατέληξε. 

Προς το παρόν το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο στις ΗΠΑ όπου έχει λάβει κατ’επείγουσα έγκριση. Στην Ε.Ε. η άδεια κυκλοφορίας εξασφαλίστηκε στις 11 Μαρτίου ωστόσο ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν πάντως διευκρινίζεται ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί έαν υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου και των περιστατικών που αναφέρθηκαν. Η επιτροπή ασφαλείας του EMA πραγματοποιεί έρευνα και θα αποφασίσει εάν χρειάζεται κάποια ρύθμιση για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων.