ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα δεν απέκλεισε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία

Η Μόσχα δεν απέκλεισε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία

ΜΟΣΧΑ. Η Μόσχα προειδοποίησε χθες ότι αν ο στρατός της Ουκρανίας εξαπολύσει επίθεση εναντίον των ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, θα υπάρξει ρωσική επέμβαση για να υποστηριχθούν οι πληθυσμοί. «Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της σύρραξης», σημείωσε ο υπ’ αριθμόν 2 του επιτελείου του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Κόζακ. «Μια κλιμάκωση θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ουκρανία, θα ήταν σαν να πυροβολούν τους εαυτούς τους όχι στα πόδια αλλά στο πρόσωπο». 

«Βλέπουμε τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά μας», δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού στρατού ξηράς, στρατηγός Ρουσλάν Χομτσάκ. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα μας είναι περικυκλωμένη. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο». Τα αιματηρά επεισόδια ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους αντάρτες των επαρχιών Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ έχουν αυξηθεί, ενώ η Ρωσία εκφράζει φόβους ότι η Ουκρανία θα επιχειρήσει ανακατάληψη των επαρχιών, επισείοντας ακόμη και απειλές για «νέα Σρεμπρένιτσα», σε μια αναφορά στη μεγαλύτερη σφαγή αμάχων του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας. Στο τηλεφώνημά του, την Πέμπτη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες» από μέρους της Ουκρανίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ενεργήσει ώστε να μειωθούν οι εντάσεις. Οι συμφωνίες του Μινσκ, που είχαν επιτευχθεί με τη μεσολάβηση και της Γερμανίας και είχαν στόχο να βρεθούν τρόποι συνύπαρξης ανάμεσα στο Κίεβο και τις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, εμφανίζονται όλο και λιγότερο ικανές να σταματήσουν την κλιμάκωση. 

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποστείλουν πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο δίκτυο CNN. Αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται συχνά στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά μια ανάπτυξη δυνάμεων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα ήταν ένα ιδιαίτερο μήνυμα προς τη Μόσχα. 

Με βάση τη Συνθήκη του Μοντρέ, οι ΗΠΑ οφείλουν να ενημερώσουν την Τουρκία 14 ημέρες πριν από την είσοδό τους, ενώ δεν είναι σαφές αν έχει ήδη γίνει το βήμα αυτό. Επίσης, το αμερικανικό ναυτικό εξακολουθεί τις πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να παρατηρεί κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία. Το σχετικό ρεπορτάζ του CNN αναφέρει επίσης ότι την Τετάρτη, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1 πέταξαν σε αποστολές πάνω από το Αιγαίο. 

Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων είναι προετοιμασία επίθεσης αλλά γυμνάσια. «Αν όμως κάτι αλλάξει, θα είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», ανέφερε στρατιωτική πηγή. Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι εξέφρασε «εντεινόμενη ανησυχία από την πρόσφατη κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας στην ανατολική Ουκρανία, περιλαμβανομένων των κινήσεων στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας. Η Ρωσία τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα της Ουκρανίας από οποιαδήποτε στιγμή μετά το 2014. Πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν μόνο αυτή την εβδομάδα. Αυτά τα σημάδια είναι πολύ ανησυχητικά», σημείωσε η Ψάκι.