ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Ντράγκι: Ιταλοτουρκική κρίση για το #sofagate

Ερντογάν – Ντράγκι: Ιταλοτουρκική κρίση για το #sofagate

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Να ανακαλέσει τις άδικες και κακοήθεις δηλώσεις κάλεσε την Ιταλία το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μετά τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «δικτάτορα». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το υπουργείο, «μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού σχετικά με τον πρόεδρό μας, ο Ιταλός πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε αμέσως στο υπουργείο μας». 

Ο αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για θέματα Ε.Ε. Φαρούκ Καϊμακτζί δήλωσε στον πρέσβη ότι «η Τουρκία αποδοκιμάζει με έντονο τρόπο τις δηλώσεις του διορισμένου Ιταλού πρωθυπουργού για τον πρόεδρό μας Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος αφού έλαβε το υψηλότερο ποσοστό λαϊκής ψήφου στην Ευρώπη». Επιπλέον, ο υπουργός Καϊμακτσί πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε άσκοπες και αρνητικές αντιπαραθέσεις εντός της Ε.Ε. και θεωρεί ότι μάταιες είναι οι προσπάθειες σαμποταρίσματος της θετικής ατζέντας μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε.

Νωρίτερα, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι αλλά και του μηνύματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διορισμένος Ιταλός πρωθυπουργός ξεπέρασε τα όρια και αποκάλεσε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε πρόεδρος με το 52% των ψήφων του τουρκικού λαού. Καταδικάζουμε αυτό το ύφος που δεν ταιριάζει στη διπλωματία». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του AKP, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι «αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, δείτε την ιστορία σας, δείτε τον Μουσολίνι». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριο Ντράγκι κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες». Σύμφωνα με πηγές στο περιβάλλον του Ντράγκι, ενοχλήθηκε έντονα από τη μεταχείριση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την έλλειψη σεβασμού που δείχνει για την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το σχόλιο δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Σε επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του αλλά και σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ιταλός ηγέτης δίνει συστηματικά έμφαση στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών έναντι σημαντικών τρίτων χωρών με αυταρχικά χαρακτηριστικά (Τουρκία, Ρωσία, Κίνα). Οι προχθεσινές του δηλώσεις είναι –προσθέτουν– χαρακτηριστικές της ευθύτητας με την οποία εκφράζεται, κάτι το οποίο ήταν ήδη γνωστό από τις μέρες του στο τιμόνι της ΕΚΤ. Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν τη σημασία να διαβαστεί το σύνολο της παρέμβασής του, καθώς λέει ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι συνεννόησης με την Τουρκία και είναι υποστηρικτής της θετικής ατζέντας. Απλώς δεν θεωρεί ότι η προώθηση αυτής της ατζέντας μπορεί να γίνει αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες.   

Σε μία άλλη εξέλιξη, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε στον Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη της τήρησης της Συνθήκης του Μοντρέ.