Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα πλαστά διαβατήρια εμβολιασμού

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα πλαστά διαβατήρια εμβολιασμού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η μεγάλη άνθηση της αγοράς πλαστών εμβολιαστικών διαβατηρίων, των μαγικών κλειδιών που «ανοίγουν πόρτες» στην πανδημική πραγματικότητα, έναντι ψιχίων στο «σκοτεινό Διαδίκτυο». Πρόκειται για μία εγκληματική δραστηριότητα η οποία κερδίζει ταχύτατα έδαφος, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις κυβερνήσεις που έχουν στηρίξει σε αυτά τις ελπίδες για την ασφαλή επανεκκίνηση της οικονομίας και κυρίως του τουρισμού.

Από την Ισλανδία μέχρι το Ισραήλ, οι περιορισμοί κατά της διασποράς της COVID αίρονται για όσους μπορούν να πιστοποιήσουν ότι έχουν εμβολιαστεί. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Μπένου Αρόρα, ιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Cyble, «πολλοί προσπαθούν να υπερκεράσουν τα μέτρα κατασκευάζοντας πλαστά έγγραφα, διακινδυνεύοντας τη ζωή των άλλων. Στο “σκοτεινό Διαδίκτυο”, εκατοντάδες ιστοσελίδες εμπορεύονται τέτοια έγγραφα με ελάχιστο χρηματικό αντίτιμο, που δεν υπερβαίνει τα δέκα ευρώ». 

Τα πλαστά έγγραφα άρχισαν να διακινούνται τον Φεβρουάριο, αλλά σήμερα οι ευκαιρίες αγοράς έχουν πολλαπλασιαστεί.

Ο Οντέντ Βανούνου, επικεφαλής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Check Point τονίζει ότι στο «σκοτεινό Διαδίκτυο» πωλούνται εμβολιαστικά διαβατήρια που υποτίθεται ότι έχουν εκδοθεί στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στη Ρωσία ή αλλού. Η ζήτηση, επίσης, είναι τεράστια.

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, την περασμένη εβδομάδα, 45 πολιτειακοί υπουργοί Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με επιστολή τους στους επικεφαλής του Twitter, του Ebay και του Shopify απαίτησαν την άμεση λήψη μέτρων ώστε να μη χρησιμοποιούνται οι πλατφόρμες για την πώληση των πλαστών εγγράφων. «Η προώθηση και πώληση των παραπλανητικών και πλαστών εγγράφων εμβολιασμού απειλεί την υγεία των πολιτών, επιβραδύνει την ενίσχυση της προστασίας τους από τον κορωνοϊό και παραβιάζει τη νομοθεσία σε πολλές πολιτείες», αναφέρουν. Ηδη το Εbay και το Τwitter ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η πρακτική.

Πριν από λίγες ημέρες, το FBI είχε απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των πιστοποιητικών εμβολιασμού, καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους πλαστογράφους. 

Ο Οντέντ Βανούνου πιστεύει ότι για να γίνει δυσκολότερη η δημιουργία πλαστών εμβολιαστικών διαβατηρίων, πρέπει να φέρουν ψηφιακή υπογραφή με κρυπτογραφημένα κλειδιά, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κωδίκων QR, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται από το Ισραήλ. Μόλις τα έγγραφα περάσουν από τον αναγνώστη/σαρωτή θα αποκαλύπτουν πληροφορίες για το εμβόλιο και το όνομα του εμβολιασμένου, που θα μπορεί να ελεγχθεί με την ταυτότητά του. Ομως για να λειτουργήσει το σύστημα κατά τρόπο ώστε να απελευθερωθεί ο τουρισμός, τα κράτη θα πρέπει να μοιράζονται τα δεδομένα.

Η Νότια Κορέα και η Ε.Ε. έχουν ανακοινώσει τη δημιουργία τέτοιων ψηφιακών πιστοποιητικών. Ομως, το πρόγραμμα δέχεται σκληρή κριτική από όσους πιστεύουν ότι προωθεί τις διακρίσεις και είναι διχαστικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή