Η Βρετανία αποχαιρετίζει τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η Βρετανία αποχαιρετίζει τον πρίγκιπα Φίλιππο

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πέθανε χθες σε ηλικία 99 ετών ο ελληνικής καταγωγής πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Ανακοίνωση από το ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανέφερε πως «με βαθιά θλίψη, η Α.Μ. η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου συζύγου της, του Α.Μ. Πρίγκιπα Φιλίππου, δούκα του Εδιμβούργου. Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο». 

⇒ Διαβάστε ακόμη: O πρίγκιπας Φίλιππος, η Ελλάδα και ο γάμος με την Ελισάβετ

Γεννημένος στις 10 Ιουνίου 1921, στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος κάποτε χαρακτήρισε τον εαυτό του «δυσφημισμένο πρίγκιπα των Βαλκανίων χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διάκριση», έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοναρχίας στη Βρετανία. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, ήταν ο τέταρτος γιος του Γιώργου Α΄ των Ελλήνων, ο οποίος εξελέγη βασιλιάς της Ελλάδας έπειτα από πρωτόκολλο που υπεγράφη το 1863 από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Η μητέρα του, η πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία ήταν κωφή και αργότερα έγινε ελληνορθόδοξη καλόγρια, ήταν κόρη του πρίγκιπα Λούις του Μπάτενμπεργκ. Η γιαγιά του, η πριγκίπισσα Βικτώρια της Εσσης, ήταν εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας της Αγγλίας.

Η Βρετανία αποχαιρετίζει τον πρίγκιπα Φίλιππο-1
O πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, ποζάρει αγέρωχος επί τη ευκαιρία των 35ων γενεθλίων του στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ (φωτ. A.P. Photo / File). 

Ο πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη μετά την επανάσταση του Πλαστήρα και δικάστηκε από έκτακτο στρατοδικείο ως ένας εκ των υπαιτίων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε ωστόσο τον τουφεκισμό έπειτα από παρέμβαση του βασιλιά της Αγγλίας και η ποινή του μετατράπηκε σε εξορία. Μεταφέρθηκε στο Φάληρο, από όπου αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Καλυψώ» για την Ιταλία. Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα, όπου διαβιούσε η οικογένειά του για να την παραλάβει. Ο ενάμισι έτους πρίγκιπας Φίλιππος φέρεται ότι φυγαδεύτηκε μέσα σε ένα καφάσι φρούτων. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Πρίγκιπας Φίλιππος: Στις 17 Απριλίου η κηδεία, σχεδιάζει να παραστεί ο Χάρι

Ως έφηβος, ο Φίλιππος εντάχθηκε στο βασιλικό ναυτικό και συνέχισε να υπηρετεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής του στη Ναυμαχία του Ματαπά, στη μάχη της Κρήτης και στην εισβολή στη Σικελία. Παρευρέθη στην παράδοση των Ιαπώνων στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 στον κόλπο του Τόκιο και αργότερα τιμήθηκε με τον Ελληνικό Πολεμικό Σταυρό για τις υπηρεσίες του στο ναυτικό. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς τίτλους του, υιοθέτησε το επώνυμο Μαουντμπάτεν και απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο γάμος του με τη βασίλισσα Ελισάβετ τελέστηκε στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου του 1947 και την ημέρα του γάμου, ο βασιλιάς Γεώργιος του απένειμε τον τίτλο του δούκα του Εδιμβούργου. 

Ο Φίλιππος αφιέρωσε τη ζωή του στα βασιλικά καθήκοντα, χαράζοντας έναν μοναδικό δημόσιο ρόλο στο πλευρό της βασίλισσας. Στα ενεργά του χρόνια, βοήθησε στη διαμόρφωση μιας νέας πορείας για το παλάτι υπό τη νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ, υπερασπιζόμενος τη Βρετανία που εγκατέλειψε την εικόνα της αυτοκρατορίας και υιοθέτησε αυτήν μιας σύγχρονης μοναρχίας, από την οποία οι πολίτες διεκδικούν οικειότητα και σεβασμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή