ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για Ιράν: Η Μοσάντ πίσω από το πλήγμα στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για Ιράν: Η Μοσάντ πίσω από το πλήγμα στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Το Ισραήλ φάνηκε να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς ότι βρίσκεται πίσω από την διαφαινόμενη κυβερνο-επίθεση στην κύρια πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ στο Ιράν την Κυριακή, την οποία ο επικεφαλής της πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική πράξη» που απαιτούσε απάντηση εναντίον των δραστών της.

Το περιστατικό φέρεται να πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι εγκαινίασαν προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης, που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου.

Διαβάστε ακόμη

Τεχεράνη: «Πυρηνική τρομοκρατία» το μπλακ άουτ στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ

Καθώς οι ιρανικές αρχές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα μαζικό μπλακ άουτ στη Νατάνζ, το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας της χώρας κατέστρεψε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, ο Ισραηλινός επικεφαλής άμυνας, Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε ότι οι «επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή δεν μένουν κρυφές από τα μάτια του εχθρού».

Η διαφαινόμενη επίθεση μάλιστα καλύφθηκε ευρέως από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το δημόσιο ραδιόφωνο έκανε το ασυνήθιστο βήμα να ισχυριστεί ότι η υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε αργότερα την Κυριακή ότι «ο αγώνας εναντίον του Ιράν και των προσπαθειών του για εξοπλισμό είναι μια τεράστια αποστολή».

«Η κατάσταση που υπάρχει σήμερα δεν θα είναι απαραιτήτως η κατάσταση που θα υπάρχει αύριο», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις.

Πάντως η Νατάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων του Ισραήλ καθώς τον περασμένο Ιούλιο μία έκρηξη είχε καταστρέψει εργοστάσιο, ενώ μια από κοινού επίθεση της CIA και της Μοσάντ χρησιμοποιώντας έναν ιό υπολογιστή, που ονομαζόταν Stuxnet, το 2010 είχε προκαλέσει καθυστερήσεις στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για αρκετά χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian