Νέο ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού από τη Regeneron

Νέο ισχυρό «όπλο» κατά του κορωνοϊού από τη Regeneron

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron – επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος – παρέχει ισχυρή προστασία κατά της Covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα.

Το φάρμακο, εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει άλλον έναν τρόπο άμυνας κατά της νόσου για τους ανθρώπους που δεν προστατεύονται από τα εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη

Ηλ. Μόσιαλος: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτη φαρμάκου  

Johnson & Johnson: Σήμερα τα πρώτα εμβόλια στην Ε.Ε. – Την Τετάρτη στην Ελλάδα

ΠΟΥ: Αργεί ακόμη το τέλος της πανδημίας

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν την πιο πρόσφατη απόδειξη ότι τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί σε εργαστήριο δεν είναι μόνο ικανά να αποτρέψουν τις σοβαρές συνέπειες της νόσου όταν χορηγούνται εγκαίρως, αλλά μπορούν να και να προστατεύσουν τους ανθρώπους από το να νοσήσουν γενικώς.

Η προληπτική χρήση τέτοιου είδους «δυσκίνητων» φαρμάκων σε μεγάλη κλίμακα δεν θα είναι απαραίτητη: Τα εμβόλια επαρκούν για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και καθίστανται όλο και περισσότερο διαθέσιμα.

Παρ’ όλα αυτά, φάρμακα αντισωμάτων όπως αυτό της Regeneron θα μπορούσαν να προσφέρουν στους γιατρούς άλλο ένα μέσο για την προστασία των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί ή που ενδέχεται ο οργανισμός τους να μην αντιδράσει καλά στο εμβόλιο, όπως για παράδειγμα όσοι παίρνουν φάρμακα που έχουν ως συνέπεια την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού τους.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο, καθώς τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα της Covid και οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού απειλούν να ξεπεράσουν σε ταχύτητα τους εμβολιασμούς.

Η Regeneron ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι θα καταθέσει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για επέκταση της έγκρισης για επείγουσα χρήση του φαρμάκου – που στην παρούσα φάση προορίζεται για ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν προσβληθεί από Covid αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο – προκειμένου να επιτραπεί η χορήγησή του για προληπτικούς λόγους στις «κατάλληλες πληθυσμιακές ομάδες».

Υπάρχει ένας «πολύ σημαντικός αριθμός ανθρώπων» στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κατάλληλοι για χρήση αυτών των φαρμάκων για προληπτικούς λόγους, ανέφερε ο Δρ. Μάιρον Κόεν , ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνια που ηγείται των προσπαθειών ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων.

«Δεν θα λάβουν όλοι το εμβόλιο, ό,τι και αν κάνουμε, και το εμβόλιο δεν θα έχει σε όλους την επιθυμητή αντίδραση», τόνισε  ο Δρ. Κόεν.

81% μικρότερη πιθανότητα νόσησης

Ειδικότερα, τα άτομα που είχαν εκτεθεί στην Covid και έλαβαν υποδερμικές ενέσεις της συνθετικής θεραπείας της Regeneron, ήταν 81% λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σε σχέση με αυτούς που έλαβαν το πλασίμπο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 1.505 άνθρωποι, στο οικογενειακό περιβάλλον των οποίων υπήρχαν άτομα που εντοπίστηκαν θετικά στην Covid.

Στην αρχή της μελέτης, οι ίδιοι οι εθελοντές βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό και στη συνέχεια κάποιοι επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν τη δόση των αντισωμάτων και  άλλοι μια δόση πλασίμπο.

Μετά από 29 ημέρες, το 1,5% των ατόμων που έλαβαν τη θεραπεία εκδήλωσαν συμπτώματα της Covid, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε αυτούς που τους χορηγήθηκε το πλασίμπο ήταν 7,8%.

Αυτό ισούται με μείωση του ρίσκου εκδήλωσης συμπτωμάτων κατά 81%, κάτι που αποτελεί ευνοϊκή σύγκριση σε σχέση με τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid.

Οι συμμετέχοντες ήταν διαφορετικών εθνοτήτων και στο 31% υπήρχε τουλάχιστον ένας παράγοντας ρίσκου. Η μέση ηλικία ήταν τα 44 έτη, ενώ το ηλικιακό εύρος ήταν από 12 έως 92 ετών.

Κανείς από αυτούς που έλαβαν τη θεραπεία δεν νοσηλεύτηκε ούτε χρειάστηκε να πάει στα επείγοντα λόγω Covid, ενώ αυτό ίσχυσε για τέσσερις από εκείνους που έλαβαν το πλασίμπο.

Παρενέργειες εκδηλώθηκαν στο 20% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακα και στο 29% από αυτούς που έλαβαν το πλασίμπο, ενώ σοβαρές παρενέργειες υπήρξαν στο 1% των συμμετεχόντων και στις δύο ομάδες.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το REGEN-COV μπορεί να καταστήσει πιο πλήρεις τις στρατηγικές εμβολιασμού, ειδικά σε αυτούς για τους οποίους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης», ανέφερε ο Μάιρον Κόεν.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη θεραπεία διατήρησε τη δραστικότητά της έναντι των νέων παραλλαγών του ιού, κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δοκιμών.

Παρά τα πολλά-υποσχόμενα αποτελέσματα, η ευρεία χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της Covid-19 έχει συναντήσει εμπόδια καθώς δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση σχετικά με το τι ακριβώς είναι και λόγω του ότι η χορήγησή τους γίνεται μέσω ενδοφλέβιας ένεσης που διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά.

Πηγή: New York Times, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή