ΚΟΣΜΟΣ

«Πιστή» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Τρίπολη δηλώνει ο Ερντογάν

«Πιστή» στο τουρκολιβυκό μνημόνιο η Τρίπολη δηλώνει ο Ερντογάν

Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένοι στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα, με τον Λίβυο ομόλογό του Aμπντουλαχίντ Ντμπεϊμπά.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία πρόκειται να αποστείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοΪού στη Λιβύη ως τμήμα του σχεδίου υποστήριξής τους προς τη χώρα.

«Σήμερα, ανανεώσαμε την αποφασιστικότητά μας» για αυτό το σύμφωνο, δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

«Αναφορικά με τα σύμφωνα που υπογράφηκαν μεταξύ των χωρών μας, ιδίως το σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, επιβεβαιώνουμε ότι αυτά βασίζονται σε έγκυρες βάσεις και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο χωρών μας», δήλωσε ο Ντμπεϊμπά από την πλευρά του.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν επίσης σειρά συμφωνιών που έχουν στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας, ιδίως της οικονομικής, μεταξύ των δύο χωρών.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας και τη συνεργασία μας (…) Θα υποστηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίξαμε την προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση (της Τρίπολης)», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκικές εταιρείες θα διαδραματίσουν «σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Λιβύης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λιβύης, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί αύριο, Τρίτη, με Τούρκους επιχειρηματίες.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι η χώρα του θα παράσχει 150.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 στη Λιβύη, που έχει πληγεί έντονα από την πανδημία.

Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ανοίξει ξανά το προξενείο της στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ