Ο Λάσο εξελέγη πρόεδρος στον Ισημερινό

Ο Λάσο εξελέγη πρόεδρος στον Ισημερινό

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΤΟ. Στην προεδρία του Ισημερινού εξελέγη στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο συντηρητικός τραπεζίτης Γκουιγέρμο Λάσο, διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τον αριστερό αντίπαλό του, τον 36χρονο Αντρές Αραούζ, ως φαβορί της αναμέτρησης. 

Ο Λάσο έλαβε ποσοστό 52,52% των ψήφων, ενώ ο Αραούζ έφθασε στο 47,48%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής. Ο Αραούζ υπήρξε προστατευόμενος του αριστερού προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ενώ ενδεχόμενη νίκη του θα αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική του Κορέα, με ονομασία «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα». Ο Αραούζ είχε επίσης δεσμευθεί να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και να μην υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για επιβολή αυστηρών μέτρων λιτότητας.

Ο Λάσο, αντίθετα, δεσμεύθηκε να ακολουθήσει φιλελεύθερη οικονομική πολιτική, μόνη ικανή –όπως επαναλάμβανε στις προεκλογικές του εμφανίσεις– να δημιουργήσει δύο εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει ξένους επενδυτές. Ο εν αναμονή πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 24 Μαΐου, είναι μέλος της υπερσυντηρητικής ρωμαιοκαθολικής οργάνωσης Opus Dei και αντιτίθεται σθεναρά στη νομιμοποίηση της άμβλωσης και στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο 65χρονος Λάσο είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς άλλες δύο φορές την προεδρία του Ισημερινού και είχε ηττηθεί από τον Ραφαέλ Κορέα.

«Εδώ και χρόνια ονειρευόμουν να μου δοθεί η ευκαιρία να υπηρετήσω τους κατοίκους του Ισημερινού, έτσι ώστε η χώρα μας να προοδεύσει και να έχουμε όλοι μια καλύτερη ζωή. Σήμερα, μου δώσατε τη δυνατότητα αυτή. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής συναδέλφωσης», είπε ο Λάσο μιλώντας σε οπαδούς του στην πόλη Γκουαγιακουίλ.

Την ήττα του παραδέχθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Αραούζ, που κάλεσε τον αντίπαλό του στο τηλέφωνο για του ευχηθεί κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο του. «Ηταν μια εκλογική αποτυχία, αλλά όχι μια πολιτική ή ηθική ήττα», είπε ο Αραούζ μιλώντας σε συγκεντρωμένους ψηφοφόρους έξω από το σπίτι του τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή