Γερμανία: Ούριος άνεμος για τον Άρμιν Λάσετ

Γερμανία: Ούριος άνεμος για τον Άρμιν Λάσετ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αποφασισμένος να μην παραδώσει ακόμη τα όπλα, παρά την ξεκάθαρη απόφαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών να ορίσει υποψήφιο καγκελάριο τον Αρμιν Λάσετ, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Ο Ζέντερ σημείωσε ότι η ένωση χριστιανικών κομμάτων βρίσκεται σε θέση μεγάλης πολιτικής αδυναμίας και ότι σε τέτοιες στιγμές, η απόφαση είναι καλύτερο να λαμβάνεται από τη βάση. Τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς οι πιέσεις για ταχεία απάντηση στο ερώτημα «ποιος θα είναι υποψήφιος καγκελάριος» δεν αφήνουν χρονικά περιθώρια. «Είναι μία από τις δυσκολότερες εποχές. Είναι έξυπνο να ακούμε και τους από κάτω, τα κόμματα δεν μπορούν να κυβερνώνται μόνο από πάνω», είπε ο Ζέντερ, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν παραιτείται μετά την απόφαση του προεδρείου του CDU. Το προεδρείο του δικού του κόμματος, του βαυαρικού CSU επρόκειτο να λάβει την αντίθετη απόφαση, στηρίζοντας τον ίδιο ως υποψήφιο καγκελάριο. 

Εμπειροι παρατηρητές της Χριστιανοδημοκρατίας σημείωναν ότι η παρτίδα έχει κατά μεγάλη πιθανότητα ήδη κριθεί υπέρ του Λάσετ, πρωθυπουργού του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ενώ η επιμονή του Ζέντερ να μεταθέσει τις αποφάσεις για το τέλος της εβδομάδας συνδέεται με κάποιου είδους διαπραγμάτευση για ανταλλάγματα. 

Και οι δύο διεκδικητές του «χρίσματος» των CDU/CSU αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στη διολίσθηση της Ακροδεξιάς AfD προς όλο και πιο σκληρές θέσεις, όπως κατεγράφη στο συνέδριο του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα πλέον υποστηρίζει την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ έχει υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις, αποκλείοντας εντελώς τις επανενώσεις οικογενειών προσφύγων. Επίσης ποντάρει στην κόπωση του εκλογικού σώματος από τα μέτρα κατά της πανδημίας, μιλώντας για την «τρέλα των lockdown». 

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση της δημοτικότητας της AfD στο 11%, με αποτέλεσμα η βασική απειλή για τους Χριστιανοδημοκράτες να προέρχεται από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, από το κόμμα των Πρασίνων, που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες. Στην ομιλία του, ο Ζέντερ υιοθέτησε κινδυνολογικούς τόνους, λέγοντας, «μέχρι πρόσφατα συζητούσαμε με ποιους θα κυβερνήσουμε. Τώρα συζητάμε αν θα κυβερνήσουμε». Οι Πράσινοι πρόκειται να λάβουν εντός των προσεχών ημερών την απόφαση ποιος από τους συμπροέδρους θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου τους, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ή η Αναλένα Μπέρμποκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή