Βρετανία: Υπό έρευνα οι δραστηριότητες του Κάμερον

Βρετανία: Υπό έρευνα οι δραστηριότητες του Κάμερον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας διέταξε χθες ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον γύρω από τις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επηρεάσει υπουργούς της κυβέρνησης υπέρ της επενδυτικής εταιρείας Greensill Capital, η οποία πτώχευσε πρόσφατα. Ο Κάμερον φέρεται να προσέγγισε τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ και τον υπουργό Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ενόσω εργαζόταν ως σύμβουλος της Greensill. «Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην έρευνα γύρω από τις κρατικές προμήθειες και τον ρόλο που έπαιξε η Greensill σε αυτές. Ο πρωθυπουργός διέταξε την ανεξάρτητη έρευνα για να εγγυηθεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική πλήρους διαφάνειας γύρω από τέτοιες δραστηριότητες. Η επιτροπή θα ερευνήσει επίσης τον τρόπο, με τον οποίο έγιναν οι συμφωνίες», ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Κάμερον αντιμετωπίζει επικρίσεις για τα μηνύματα που έστειλε στον Σουνάκ, προσπαθώντας να πείσει τον υπουργό για την ανάγκη κρατικής διάσωσης της επενδυτικής εταιρείας. Η εφημερίδα Sunday Times αποκάλυψε ότι ο Κάμερον και ο ιδρυτής της επενδυτικής, Λεξ Γκρίνσιλ, συναντήθηκαν το 2019 για ποτό με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ, με τον πρώην πρωθυπουργό να αναλαμβάνει ρόλο «λομπίστα» υπέρ της εταιρείας. Ο Κάμερον προσπάθησε στη συνάντηση αυτή να πείσει τον υπουργό Υγείας να υιοθετήσει νέο σύστημα πληρωμών για το εθνικό σύστημα υγείας (NHS), το οποίο τελικά εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Κάμερον έλυσε το πρωί της Δευτέρας τη σιωπή του, παρότι η εμπλοκή του ήταν γνωστή εδώ και ένα μήνα. «Στις επαφές μου με κυβερνητικά στελέχη δεν παραβίασα κάποιον κανόνα συμπεριφοράς, ούτε και κυβερνητική οδηγία. Οι συζητήσεις που είχα δεν οδήγησαν σε έκτακτη κρατική χρηματοδότηση της Greensill και η παρέμβασή μου δεν άλλαξε σε τίποτα την κυβερνητική προσέγγιση. Θέλω, ωστόσο να επισημάνω ότι υπάρχουν εδώ σημαντικά διδάγματα. Ως πρώην πρωθυπουργός, αναγνωρίζω ότι κάθε επικοινωνία με την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται μέσα από επίσημους θεσμούς για την αποφυγή παρεξηγήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κάμερον.

Κριτική στον Κάμερον άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας στο BBC: «Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν πρέπει για κανέναν λόγο να ενεργούν ως λομπίστες εμπορικών συμφερόντων, ενώ εν ενεργεία υπουργοί δεν πρέπει ποτέ να δεξιώνονται τέτοιους λομπίστες. Τέτοιες πράξεις υποβαθμίζουν το κρατικό κύρος». Η συνεργασία του Κάμερον με την επενδυτική εταιρεία άρχισε το 2012, όταν ο Αυστραλός επικεφαλής της, Λεξ Γκρίνσιλ, προσελήφθη ως ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Ο Γκρίνσιλ απολάμβανε της εμπιστοσύνης του Κάμερον, ο οποίος παραχώρησε στον Αυστραλό επενδυτή πρόσβαση σε κάθε κυβερνητικό τομέα. Μετά την αποχώρηση του από την πρωθυπουργία, ο Κάμερον προσελήφθη ως σύμβουλος στην Greensill Capital, εξασφαλίζοντας εκατομμύρια στερλίνες σε μετοχές.

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για λογαριασμό της Greensill τον Ιανουάριο του 2020, λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατ’ εντολήν του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή