ΚΟΣΜΟΣ

Επιφυλακτικός ο Άντονι Φάουτσι για το εμβόλιο AstraZeneca

Καλό το σκεύασμα, αλλά εφόσον λυθούν τα ζητήματα ασφαλείας του, είπε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος

Επιφυλακτικός ο Άντονι Φάουτσι για το εμβόλιο AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει καλή αποτελεσματικότητα εάν ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την ασφάλειά του, είπε ο επικεφαλής των Αμερικανών λοιμωξιολόγων Άντονι Φάουτσι, τονίζοντας επίσης ότι μπορεί και να μην το έχουν ανάγκη η ΗΠΑ, χάρη στην επάρκεια από άλλα εμβόλια.

Μιλώντας στο BBC την Τρίτη το πρωί, ο κορυφαίος Αμερικανός επιστήμονας έκανε μια δήλωση… χρησμό, λέγοντας ότι «από πλευράς αποτελεσματικότητας το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα καλό εμβόλιο, και αν στρώσει στο θέμα της ασφάλειας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου θα είναι πράγματι αρκετά καλή».

Φάνηκε μάλιστα να μη βιάζεται να δει το βρετανικό εμβόλιο στο αμερικανικό πρόγραμμα εμβολιασμών, δηλώνοντας ότι «δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δε θα το χρειαστούμε. Αυτό δεν αποτελεί αρνητική εκτίμηση για το AstraZeneca, αλλά είναι πιθανό δεδομένης της προμήθειας από άλλες εταιρίες να μη χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε».

Ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ενώ το εμβόλιο που έχει συζητηθεί όσο κανένα άλλο δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση χρήσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ευρωπαϊκές αρχές ακόμη ελέγχουν τις περιπτώσεις δημιουργίας θρομβώσεων, αν και τονίζουν ότι τα πλεονεκτήματα του σκευάσματος είναι πολύ μεγαλύτερα των σπάνιων προβλημάτων που εμφανίζονται.

Πηγή: Reuters