Τεχεράνη: Η επίθεση στη Νατάνζ ήταν «κακό στοίχημα» του Ισραήλ

Τεχεράνη: Η επίθεση στη Νατάνζ ήταν «κακό στοίχημα» του Ισραήλ

Σεργκέι Λαβρόφ: Πρέπει να αρθούν οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε την Τρίτη τις ΗΠΑ ότι δεν θα κερδίσουν κανένα πλεονέκτημα στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μέσω «πράξεων δολιοφθοράς» ή «κυρώσεων».

«Οι Αμερικανοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτε οι κυρώσεις ούτε οι πράξεις δολιοφθοράς θα τους προσφέρουν ένα εργαλείο διαπραγματεύσεων και ότι αυτές οι ενέργειες απλώς θα περιπλέξουν την κατάσταση για εκείνους”, τόνισε ο κ. Ζαρίφ 48 ώρες έπειτα από ένα ατύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, το οποίο η Τεχεράνη απέδωσε σε «σαμποτάζ» του Ισραήλ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Ζαρίφ τόνισε ότι η επίθεση στη Νατάνζ ήταν ένα «κακό στοίχημα» από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση της Τεχεράνης στις συνομιλίες που διεξάγονται στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν μονομερώς το 2018.

«Σας διαβεβαιώ ότι στο άμεσο μέλλον πιο προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρησης θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις της Νατάνζ», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός.

«Οι Ισραηλινοί πίστεψαν ότι με την επίθεση θα αποδυναμώσουν τη θέση μας στις συνομιλίες στη Βιέννη, αλλά αντιθέτως θα την ενισχύσουν», κατέληξε ο ίδιος.

Διάσωση της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, αν τελικά οι ΗΠΑ επιστρέψουν σε αυτή, ενώ κατηγόρησε την ΕΕ ότι απειλεί τις συνομιλίες επιβάλλοντας νέες κυρώσεις στο Ιράν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία και ότι τελικά η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει στην πλήρη εφαρμογή της», σχολίασε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Λαβρόφ κάλεσε για μία ακόμη φορά τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν εκ νέου στη Τεχεράνη το 2018, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός επιτέθηκε στην ΕΕ η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, απειλεί τις προσπάθειες που διεξάγονται μετά την ανακοίνωση χθες κυρώσεων εις βάρος οκτώ αξιωματούχων των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας για τον ρόλο τους στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του Νοεμβρίου του 2019.

«Αν δεν υπάρχει συντονισμός στην ΕΕ και το δεξί χέρι δεν γνωρίζει τι κάνει το αριστερό, είναι καταστροφή», σχολίασε.

«Όμως αν αυτή η απόφαση ελήφθη σκοπίμως εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τότε δεν είναι καταστροφή, είναι ένα λάθος που είναι χειρότερο από έγκλημα», κατέληξε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έφτασε την Τρίτη στην Τεχεράνη για να συνομιλήσει με Ιρανούς αξιωματούχους για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Εκτός από τον Ιρανό ομόλογό του, ο κ. Λαβρόφ πρόκειται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή