Καναδάς: Οριστικό εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία

Καναδάς: Οριστικό εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οριστικό εμπάργκο των εξαγωγών drones υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία προχώρησε ο Καναδάς, οριστικοποιώντας επί της ουσίας το «πάγωμα» που είχε επιβάλει τον περασμένο Οκτώβριο προς την Άγκυρα, όπως ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών. 

Εκτιμάται ότι πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στο πρόγραμμα UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) της Τουρκίας, καθώς οι καναδικές εξαγωγές θεωρούνται σημαντικό κομμάτι του, επηρεάζοντας το βασικότερο εξαγώγιμο είδος drones της γείτονος, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης «Bayraktar».

Αφορμή για την κίνηση της Οττάβας το φθινόπωρο ήταν οι κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από αζέρικες δυνάμεις που εμπλέκονταν σε μάχες με Αρμένιους αυτονομιστές στις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, χωρίς τη συναίνεση του Καναδά. 

Από τη διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών προέκυψε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες αποδείξεις» για τη χρήση της καναδικής τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών στις μάχες του Καυκάσου, όπως γνωστοποίησε ο Καναδός ΥΠΕΞ. 

Η Οττάβα είχε διακόψει και το 2019 εξαγωγές στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες, αλλά οι εξαγωγές είχαν επανεκκινήσει αργότερα, πριν ανασταλούν εκ νέου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και καταλήξουν στην τωρινή απόφαση για οριστικό εμπάργκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, που επιβάλει κυρώσεις σε εξαγωγές αμυντικού υλικού προς την Άγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή