ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου του εμβολίου ζητά η Κομισιόν

AstraZeneca: Έρευνα για τους παράγοντες κινδύνου του εμβολίου ζητά η Κομισιόν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να εκδώσει γνωμοδότηση, όταν θα διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με πιθανούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα εμβολιασμένα με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για το σκοπό, με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας της Ένωσης, η επίτροπος Υγείας ζητά από τα κράτη-μέλη να θέσουν στη διάθεση του ΕΜΑ «το ταχύτερο δυνατό» και το αργότερο ως τις 16 Απριλίου τα «αναγκαία δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με το εμβόλιο.

⇒ Διαβάστε επίσης: Ο «θόρυβος» καθυστερεί το πρόγραμμα εμβολιασμών

Συγκεκριμένα η επιστολή, με ημερομηνία 12 Απριλίου, την οποία έχει εξετάσει η «Κ», ζητά στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, αλλά και δεδομένα για τα ποσοστά μόλυνσης, τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα ανά κατηγορία. Είναι «εξαιρετικά επείγουσα» η άμεση αποστολή των δεδομένων αυτών, σημειώνει η κ. Κυριακίδου.

Επιπλέον, η επίτροπος Υγείας ενημερώνει τους υπουργούς ότι, «όπως συζητήθηκε στη συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν, προλαβαίνοντας τα όποια αιτήματα, έχει εμπλακεί σε προκαταρκτικές συνομιλίες για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών εμβολίων τεχνολογίας mRNA για το 2022 και πιθανώς για το 2023». Οι νέες συμβάσεις, τονίζει, «θα επιβάλλουν σαφή και δεσμευτικά προγράμματα μηνιαίων παραδόσεων, αλλά και την υποχρέωση της διασφάλισης ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά όλων των παραλλαγών του ιού».