Ο Μπάιντεν πρότεινε σύνοδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

Ο Μπάιντεν πρότεινε σύνοδο κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω κλιμακούμενων εντάσεων στην Ουκρανία, κατά την οποία εξέφρασε την προσήλωση των ΗΠΑ στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την ανησυχία του για τη συρροή ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και στα ουκρανικά σύνορα. 

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τη Ρωσία να κατεβάσει τους τόνους, ενώ, υπερβαίνοντας τον ορίζοντα της αμέσου επικαιρότητος, πρότεινε αμερικανορωσική σύνοδο κορυφής σε τρίτη χώρα «εντός των προσεχών μηνών». Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη στρατηγικού διαλόγου για θέματα ελέγχου των εξοπλισμών και άλλα αναδυόμενα ζητήματα ασφαλείας, βασιζόμενοι στη συνεργασία τους για την επέκταση ισχύος της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων START 2.  

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επίσης κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν σθεναρά τα εθνικά τους συμφέροντα απέναντι σε ρωσικές ενέργειες όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και οι εκλογικές παρεμβάσεις», ανέφερε το ανακοινωθέν. Το ρωσικό ανακοινωθέν σημείωσε ότι οι δύο πρόεδροι αντάλλαξαν απόψεις για την «κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας» και ότι ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε μια πιθανή πολιτική λύση βασισμένη στις συμφωνίες του Μινσκ. 

Η συνομιλία των δύο προέδρων έριξε τους τόνους μιας αντιπαράθεσης που γίνεται όλο και εντονότερη. Νωρίτερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την είσοδο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα «ανοικτή πρόκληση» που «δοκιμάζει τις δυνάμεις μας και παίζει με τα νεύρα μας», ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε ρωσική ναυτική βάση και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «απειλεί» τη Ρωσία και πρέπει να κατανοήσει ότι «ο κίνδυνος για επεισόδια διαφόρων ειδών είναι πολύ υψηλός». 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φορούσε στολή παραλλαγής, κράνος και αλεξίσφαιρο και επισκεπτόταν τους στρατιώτες στα χαρακώματα στην περιοχή της Μαριούπολης. «Από το 2014 το ξέρουμε ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει κάθε μέρα», είπε ο Ζελένσκι στον δημοσιογράφο του CNN που τον συνόδευε. «Αυτοί είναι έτοιμοι, αλλά έτοιμοι είμαστε κι εμείς γιατί είμαστε στη χώρα μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή