Η Johnson & Johnson καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.

Η Johnson & Johnson καθυστερεί τις παραδόσεις εμβολίων στην Ε.Ε.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την καθυστέρηση των παραδόσεων του εμβολίου της στην Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες η Johnson & Johnson. Η ανακοίνωση ακολούθησε την απόφαση των αμερικανικών αρχών να αναστείλουν τη χρήση του εμβολίου, μετά την εμφάνιση έξι σοβαρών περιστατικών θρόμβωσης σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) να εκδώσει γνωμοδότηση, όταν θα διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα, σχετικά με ενδεχόμενους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης των «πολύ σπάνιων» θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca. Για τον σκοπό αυτό, με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας της Ενωσης, η επίτροπος Υγείας ζητεί από τα κράτη-μέλη να θέσουν στη διάθεση του ΕΜΑ «το ταχύτερο δυνατόν» και το αργότερο ώς τις 16 Απριλίου τα «αναγκαία δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία» σχετικά με το εμβόλιο.

Συγκεκριμένα η επιστολή, με ημερομηνία 12 Απριλίου, την οποία έχει εξετάσει η «Κ», ζητεί στοιχεία για τη χορήγηση του εμβολίου ανά ηλικιακή ομάδα και φύλο, αλλά και δεδομένα για τα ποσοστά μόλυνσης, τις νοσηλείες και τη θνησιμότητα ανά κατηγορία. Είναι «εξαιρετικά επείγουσα» η άμεση αποστολή των δεδομένων αυτών, σημειώνει η κ. Κυριακίδου. Επιπλέον, η επίτροπος Υγείας ενημερώνει τους υπουργούς ότι, «όπως συζητήθηκε στη συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν, προλαβαίνοντας τα όποια αιτήματα, έχει εμπλακεί σε προκαταρκτικές συνομιλίες για την εξασφάλιση επαρκών προμηθειών εμβολίων τεχνολογίας mRNA για το 2022 και πιθανώς για το 2023». Οι νέες συμβάσεις, τονίζει, «θα επιβάλλουν σαφή και δεσμευτικά προγράμματα μηνιαίων παραδόσεων, αλλά και την υποχρέωση της διασφάλισης ότι τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά κατά όλων των παραλλαγών του ιού».

Ταυτόχρονα, χθες, ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, σε ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι η αναγνώριση στο πλαίσιο του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί κεντρικά θα είναι προαιρετική. «Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τα κράτη-μέλη να δεχθούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για εμβόλια που δεν έχει εγκρίνει ο EMA», είπε ο κ. Ρέιντερς στα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο Βέλγος επίτροπος έδωσε ως παράδειγμα το Sputnik V. Στην Ουγγαρία πάντως έχει χρησιμοποιηθεί και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, παρότι προ ημερών κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος παραδέχθηκε τη χαμηλή αποτελεσματικότητα. Ο κ. Ρέιντερς επανέλαβε ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό να είναι έτοιμο για χρήση πριν από το καλοκαίρι – να τεθεί σε εφαρμογή, συγκεκριμένα, ώς το τέλος Ιουνίου. Παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το είδος και τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια ή η νόσηση με COVID-19 (η μέγιστη διάρκεια της φυσικής ανοσίας που έχουν όσοι νόσησαν και έχουν αναρρώσει ορίζεται από την πρόταση της Επιτροπής σε 180 ημέρες).

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι «πλήρως συμβατή» με τον κανονισμό GDPR και πως θέτει αυστηρούς περιορισμούς στη διατήρηση και την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων. Το σχέδιο είναι η εφαρμογή του πιστοποιητικού να λήξει όταν ο ΠΟΥ κηρύξει το τέλος της πανδημίας, ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή