Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναστολή χορήγησης μέχρι νεωτέρας από FDA και CDC

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αναστολή χορήγησης μέχρι νεωτέρας από FDA και CDC

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άμεση αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου κατά της COVID-19 που παρασκευάζει η Johnson & Johnson ζήτησαν με χθεσινή κοινή ανακοίνωση ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ μετά την καταγραφή έξι περιπτώσεων θρόμβωσης, εκ των οποίων μία θανατηφόρος, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ολες οι περιπτώσεις αφορούσαν γυναίκες 18 έως 48 ετών. 

Μέχρι σήμερα, έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανοί. Οπως τόνισαν ο δρ Πίτερ Μαρξ, επικεφαλής Αξιολόγησης και Ερευνας του FDA και η δρ Αν Σούσατ, αναπληρώτρια επικεφαλής του CDC, «επί του παρόντος, οι θρομβώσεις είναι μία εξαιρετικά σπάνια παρενέργεια, αλλά από υπερβάλλουσα προσοχή κρίναμε αναγκαία την αναστολή της χορήγησης του εμβολίου». Οι ερευνητές των δύο ομοσπονδιακών υπηρεσιών από κοινού θα μελετήσουν τη σχέση του εμβολίου με τις θρομβώσεις προκειμένου να καταλήξουν αν θα πρέπει να εξακολουθήσει να χορηγείται σε όλους τους ενηλίκους ή όχι. 

Αυστηροποίηση

Tην ίδια στιγμή, στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο θα επιτρέπεται η επιβολή «ομοσπονδιακού χειρόφρενου» σε κάθε περιοχή με βεβαρημένη επιδημιολογική εικόνα. Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή και οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε σοβαρά». 

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται σε «ομοσπονδιακό χειρόφρενο» είναι εκτός από το «πάγωμα» πολλών δραστηριοτήτων και η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Τέλος, στο Λονδίνο, όπου ήδη καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η Δευτέρα, πρώτη ημέρα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους. 

Ιδιαίτερα στο Σόχο της βρετανικής πρωτεύουσας επικρατούσε ατμόσφαιρα γιορτής, με τον κόσμο να χορεύει σε δρόμους και πλατείες και τους θαμώνες εστιατορίων και μπαρ να συνωστίζονται γύρω από τα τραπέζια, αψηφώντας το κρύο, προκειμένου να δειπνήσουν ή να πιουν ένα ποτηράκι εκτός σπιτιού, έπειτα από μήνες, παρά τις διαρκείς συστάσεις των ειδικών ότι εξακολουθούν να είναι αναγκαία τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή