ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Άρχισε η μονομαχία Λάσετ – Ζέντερ

Γερμανία: Άρχισε η μονομαχία Λάσετ – Ζέντερ

Στην τελική ευθεία εισήλθε από χθες η αναμέτρηση των Αρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ για το χρίσμα της γερμανικής Κεντροδεξιάς ενόψει των γενικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Οι δύο μονομάχοι προσήλθαν χθες στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών ομάδων των αδελφών κομμάτων τους –της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ενωσης (CDU), από την οποία αναδείχθηκαν όλοι οι μεταπολεμικοί καγκελάριοι της Κεντροδεξιάς, και της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), η οποία εκπροσωπεί τη συντηρητική παράταξη στη Βαυαρία– όπου συζητήθηκε η διαδικασία ανάδειξης του υποψήφιου καγκελαρίου.

Παρότι και οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν ότι μόνο ένας εξ αυτών πρέπει να διεκδικήσει, τελικά, την καγκελαρία, εκπροσωπώντας ολόκληρη την παράταξη απέναντι στις άλλες πολιτικές οικογένειες, δεν είχε αποσαφηνιστεί μέχρι χθες με ποιον τρόπο, από ποιο σώμα και πότε θα γίνει η επιλογή του υποψηφίου. Η Αγκελα Μέρκελ, η οποία κυβερνά τη Γερμανία αδιαλείπτως τα τελευταία 16 χρόνια, έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει για πέμπτη φορά την καγκελαρία. Ερωτηθείσα αν φοβάται μήπως η διαμάχη μεταξύ Λάσετ και Ζέντερ κοστίσει εκλογικά στην παράταξη μέχρι και του σημείου να χάσει την καγκελαρία, κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να επηρεάσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την έκβαση της αναμέτρησης. «Ηθελα και θέλω να μείνω έξω από αυτό, και αυτό θα κάνω», απάντησε χαρακτηριστικά.

Οι δύο υποψήφιοι ασκούν το αξίωμα του τοπικού πρωθυπουργού στα δύο μεγαλύτερα κρατίδια της Γερμανίας –στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία ο Λάσετ και στη Βαυαρία ο Ζέντερ–, ενώ ηγούνται του CDU και του CSU αντίστοιχα. Στα 60 του χρόνια, ο κεντρώος Λάσετ εμφανίζεται ως συνεχιστής της γραμμής Μέρκελ και υποστηρίζεται από την παλαιά φρουρά του CDU, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τη Δευτέρα, ο Λάσετ εξασφάλισε υποστήριξη από την «ευρεία πλειοψηφία», όπως ανακοινώθηκε, της ηγεσίας του κόμματός του. Περίπου την ίδια ώρα, η ηγεσία του CSU έδινε ομόφωνα την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα Ζέντερ.

Πέραν του κομματικού μηχανισμού, ο Λάσετ έχει μαζί του την παράδοση, καθώς στα μεταπολεμικά χρόνια ουδέποτε υποψήφιος του CSU εξελέγη καγκελάριος. Ωστόσο ο 54χρονος Ζέντερ, με την αναγνωρισμένη πολιτική οξύνοια και τα επικοινωνιακά του χαρίσματα, φαίνεται να συγκινεί περισσότερο τους απλούς ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς. Σε δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Insa για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, ο Ζέντερ αναδεικνύεται στον δημοφιλέστερο πολιτικό αυτή τη στιγμή στη Γερμανία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Αγκελα Μέρκελ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» που κυβερνά τη χώρα, έρχεται τέταρτος, ενώ ο Λάσετ καταποντίζεται και περνάει στη δωδέκατη θέση.

Οι φόβοι βουλευτών του CDU ότι μια υποψηφιότητα του Λάσετ για την καγκελαρία μπορεί να τους κοστίσει τις έδρες τους οδηγεί αρκετούς εξ αυτών να υποστηρίξουν τον Ζέντερ. Στους υποστηρικτές του Βαυαρού πολιτικού περιλαμβάνονται επίσης ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και ο Φρίντριχ Μερτς, οι οποίοι διεκδίκησαν πρόσφατα την ηγεσία του CDU απέναντι από τον Λάσετ, αλλά ηττήθηκαν. Υπέρ του Ζέντερ έχουν ταχθεί και οι οργανώσεις Βερολίνου, Θουριγγίας, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, Κάτω Σαξονίας και Βάδης-Βυρτεμβέργης του CDU.