Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η αστυνομία είχε εντολή «να μην αντιδράσει δυναμικά»

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η αστυνομία είχε εντολή «να μην αντιδράσει δυναμικά»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε πριν από την επιδρομή του όχλου στις 6 Ιανουαρίου στη διάθεσή της περισσότερες πληροφορίες από όσο εθεωρείτο μέχρι σήμερα, αλλά είχε λάβει εντολή να μην κάνει χρήση δυναμικότερων πρακτικών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύεται στα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η 104σέλιδη έκθεση του εσωτερικού γενικού επιθεωρητή της αστυνομίας του Καπιτωλίου Μάικλ Μπόλτον αποκαλύπτει ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν προετοιμασμένοι ούτε αντέδρασαν με τον κατάλληλο τρόπο στη φονική επιδρομή κατά της έδρας του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τους New York Times και το CNN.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε στην διάθεσή της πληροφορίες που την προειδοποιούσαν ότι οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ συνιστούσαν απειλή. Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, η αστυνομία είχε λάβει σημείωμα που αξιολογούσε τους κινδύνους βίαιων ενεργειών των οπαδών του Τραμπ.

«Αντίθετα με τις προηγούμενες μετεκλογικές διαδηλώσεις, ο στόχος των τραμπικών διαδηλωτών στις 6 Ιανουαρίου δεν είναι οι αντιδιαδηλωτές, αλλά το ίδιο το Κογκρέσο», προειδοποιούσε το σημείωμα.

Η τάση τους να προσελκύουν υποστηρικτές της λευκής υπεροχής, παραστρατιωτικών και άλλων ατόμων που ενστερνίζονται τη βία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ιδιαιτέρως επικίνδυνη κατάσταση για τη διατήρηση της τάξης και για το ευρύ κοινό γενικότερα», προειδοποιούσε το σημείωμα.

Όμως, η αστυνομία έλαβε εντολή να μην κάνει χρήση βιαιότερων μεθόδων για να ελέγξει το πλήθος, όπως βομβίδων κρότου – λάμψης, σύμφωνα με την έκθεση του γενικού επιθεωρητή.

Μία ημέρα πριν από τη στάση, η αστυνομία του Καπιτωλίου έγραφε στο σχέδιο αντιμετώπισης της διαδήλωσης ότι «δεν είναι γνωστές ειδικές απειλές κατά της έκτακτης συνεδρίασης των δύο σωμάτων του Κογκρέσου», η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί εκείνη την ημέρα για να επικυρώσει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Συνεδρίαση του Κογκρέσου με θέμα την έκθεση του γενικού επιθεωρητή είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή