Γερμανία: «Πιθανή απόσυρση» του NATO από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο

Γερμανία: «Πιθανή απόσυρση» του NATO από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το NATO είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από το Αφγανιστάν τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ – Καρενμπάουερ.

«Πάντοτε λέγαμε: θα πάμε μαζί, θα φύγουμε μαζί», ανέφερε η ίδια στη δημόσια τηλεόραση ARD. «Είμαι υπέρ μιας οργανωμένης απόσυρσης και για αυτό θεωρώ πως θα συμφωνήσουμε σήμερα με το NATO». 

Επιπλέον, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», η Βρετανία θα αποσύρει επίσης σχεδόν το σύνολο των στρατιωτικών δυνάμεων που έχει αναπτύξει στο Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το Λονδίνο έχει καταρτίσει σχέδια για να παραδώσει στην αφγανική κυβέρνηση τον έλεγχο της στρατιωτικής ακαδημίας στην Καμπούλ, όπου οι δυνάμεις του βοηθούν στην εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν έως τον Σεπτέμβριο συνιστά σημαντική καμπή ύστερα από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου στην ασιατική χώρα και χιλιάδες απώλειες ζωών.

Αποτελεί μάλιστα και σημάδι της επερχόμενης αλλαγής στις αμερικανικές προτεραιότητες και τοποθετήσεις στρατευμάτων στο εξωτερικό.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον ανέφεραν την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τους εναπομείναντες 2.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν να αρχίσουν να αποσύρονται από την 1η Μαΐου, ώστε να έχουν φύγει όλοι έως την 20ή επέτειο των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 – που οδήγησαν στην αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες στο AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή