Σε 100 μέρες πένθους η φυλή που λάτρευε τον πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό (βίντεο)

Σε 100 μέρες πένθους η φυλή που λάτρευε τον πρίγκιπα Φίλιππο ως θεό (βίντεο)

Στον πρίγκιπα Κάρολο προσβλέπουν πλέον οι κάτοικοι νησιού στο Βανουάτου

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν ήταν μεγάλη η απώλεια για τη Βρετανία ο θάνατος του συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, του πρίγκιπα Φιλίππου, για μια φυλή σε απόμακρο νησί της βρετανικής Κοινοπολιτείας η απώλεια ήταν πολύ μεγαλύτερη, καθώς εκεί ο Δούκας του Εδιμβούργου λατρευόταν κυριολεκτικά ως θεός.

Για μια απομονωμένη φυλή 400 ανθρώπων στο Βανουάτου, στο ανεξάρτητο κρατίδιο του Ειρηνικού Ωκεανού, ο γεννημένος στην Κέρκυρα Φίλιππος δεν ήταν τίποτε λιγότερο από τη θεότητα που λάτρευαν.

Η φυλή των Γιαονάνεν ζει απομονωμένη σε μικρό νησί του Βανουάτου, το Τάννα, καταναλώνοντας μόνο τα δικά της προϊόντα και έχοντας ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. Για τα πολύτιμα αυτά προϊόντα της, όπως τις μπανάνες και τις γλυκοπατάτες, προσεύχονταν στον πρίγκιπα Φίλιππο να προστατεύσει τις σοδειές τους, καθώς πίστευαν ότι ο αποθανών πλέον σύζυγος της Ελισάβετ αποτελούσε την ενσάρκωση του πνεύματος ενός ηφαιστείου.

Η είδηση του θανάτου του 99χρονου Δούκα του Εδιμβούργου μπορεί να έφτασε καθυστερημένα αλλά προκάλεσε κύμα θλίψης στο νησί των Γιαονάνεν, που κήρυξαν 100 ημέρες πένθους, με τις αντίστοιχες παραδοσιακές τελετές για τον θεό τους.

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της φυλής, Τζακ Μάλια, δήλωσε τη συμπαράσταση του λαού του στο βρετανικό πένθος του οποίου οι Γιαονάνεν είναι κοινωνοί, τονίζοντας ότι «ο δεσμός μας με τη βασιλική οικογένεια θα αντέξει».

Έτσι οι σοφοί της φυλής πλέον σκέπτονται να αντικαταστήσουν στη λατρεία τους τον Φίλιππο με τον διάδοχο του αγγλικού θρόνου και Πρίγκιπα της Ουαλίας, Κάρολο. Ωστόσο για να πειστούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, σκοπεύουν να ζητήσουν από τον Κάρολο να κάνει αυτό που ποτέ δεν έκανε ο πατέρας του, δηλαδή να τους επισκεφθεί.

Πηγή: Daily Mail

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή