Επτά χρόνια μετά την αρπαγή των «κοριτσιών του Τσιμπόκ» – Αγνοούνται ακόμη 100

Επτά χρόνια μετά την αρπαγή των «κοριτσιών του Τσιμπόκ» – Αγνοούνται ακόμη 100

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά χρόνια συμπληρώνονται από την αρπαγή 300 μαθητριών από σχολείο στο χωριό Τσιμπόκ στη Βορειοανατολική Νιγηρία. Σήμερα, περίπου 100 από «τα κορίτσια του Τσιμπόκ» εξακολουθούν να αγνοούνται, υπενθύμισε η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά την απαγωγή σημειώθηκαν στη βόρεια Νιγηρία πολλές άλλες αρπαγές, αναγκάζοντας εκατοντάδες σχολεία να κλείσουν, σε μια περιοχή που το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο είναι ήδη πολύ χαμηλό, τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στις 14 Απριλίου 2014 περίπου 100 τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ, της οποίας το όνομα σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι ακάθαρτη», απήγαγαν 276 κορίτσια ηλικίας 12 με 17 ετών από ένα σχολείο θηλέων στο Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο, προκαλώντας ένα διεθνές κύμα αγανάκτησης.

«Παρόλο που πολλά κορίτσια κατάφεραν να διαφύγουν ή απελευθερώθηκαν, περίπου 100 εξακολουθούν να κρατούνται», ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της.

Από τον Δεκέμβριο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον πέντε μαζικές απαγωγές μαθητών στη βόρεια Νιγηρία. Κατά συνέπεια περίπου 600 σχολεία έκλεισαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ.

«Ό,τι κι αν κάνουν οι αρχές για να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα (απαγωγών), δεν έχει αποτέλεσμα», τόνισε ο Οσάι Οζίγκο, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Επιπλέον, μετά το κλείσιμο των σχολείων πολλά κορίτσια αναγκάστηκαν να παντρευτούν. «Καθώς πολλές φίλες μου απήχθησαν, οι γονείς μου αποφάσισαν να με παντρέψουν για τη δική μου ασφάλεια», εξήγησε μια 16χρονη μαθήτρια στη Διεθνή Αμνηστία.

Σύμφωνα με τη Unicef, περίπου 10,5 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 ως 14 ετών δεν πηγαίνουν σχολείο στη Νιγηρία.

«Η αποτυχία των νιγηριανών αρχών να προστατεύσουν τους μαθητές από τις πρόσφατες επιθέσεις, καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν πήραν κανένα μάθημα από την τραγωδία του Τσιμπόκ. Οι νιγηριανές αρχές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να ευθύνονται για μια χαμένη γενιά», κατέληξε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νιγηρία.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή