Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αποστολή τον συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στη δύσκολη επιχείρηση απόσυρσης των στρατιωτικών τους δυνάμεων από το Αφγανιστάν βρέθηκαν, χθες, στις Βρυξέλλες οι Αμερικανοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν αντιστοίχως.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Μπάιντεν, από την αίθουσα του Λευκού Οίκου όπου το 2001 αναγγέλθηκε η έναρξη των βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τη λήξη του μακρύτερου πολέμου των ΗΠΑ» και συνέχισε επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουμε τον κύκλο παράτασης και ενίσχυσης της στρατιωτικής μας παρουσίας στο Αφγανιστάν, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για την αποχώρησή μας, αναμένοντας ένα διαφορετικό αποτέλεσμα». Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η διπλωματική αλλά και ανθρωπιστική παρουσία των ΗΠΑ θα συνεχιστεί. «Θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την αφγανική κυβέρνηση», είπε.

Οπως υποστηρίζει o αναλυτής των New York Times Ντέιβιντ Σάνγκερ, ο Τζο Μπάιντεν οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση γιατί «δεν έβλεπε κανένα περιθώριο συνέχισης των εικοσάχρονων και αποτυχημένων προσπαθειών αναμόρφωσης της χώρας (του Αφγανιστάν), ειδικά τη στιγμή κατά την οποία θέλει οι ΗΠΑ να εστιάσουν στην ατζέντα του για κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στην αντιμετώπιση νέου είδους, ταχέως εξελισσόμενων απειλών στη διεθνή σκηνή» –  πρωτίστως, στην ανάσχεση της Κίνας.

Εχοντας στο πλευρό του τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεργαστεί πολύ στενά, τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, με τους συμμάχους της ώστε να εξασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα ξαναγίνει ποτέ άσυλο τρομοκρατών, οι οποίοι θα μπορούσαν να μας επιτεθούν». Εκανε επίσης λόγο για «σχεδιασμένη και συντονισμένη» απόσυρση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Μαζί ήρθαμε, μαζί αναπροσαρμόσαμε την παρουσία μας, μαζί θα φύγουμε». Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Γεωργία, διατηρούν αθροιστικά περίπου 7.500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Η απόσυρση των εν λόγω στρατιωτών και κυρίως των οπλικών συστημάτων που τους συνοδεύουν (τεθωρακισμένα, πύραυλοι, κ.λπ.) εμπεριέχει δυσκολίες και κινδύνους, καθώς ουδείς θα ήθελε τα όπλα της Δύσης να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν. Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους ισλαμιστές μαχητές έχει πέσει σε τέλμα και πολλοί φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν την αποχώρηση των Δυτικών για να επιβληθούν, επαναφέροντας την κατάσταση των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εποχή κατά την οποία ασκούσαν την εξουσία.

Η επόμενη φάση των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων προβλέπεται να διεξαχθεί μεταξύ 24 Απριλίου και 4 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, της Τουρκίας και του Κατάρ. Μέχρι χθες δεν ήταν σαφές κατά πόσον θα συμμετάσχουν οι Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δεσμευθεί για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι τον Μάιο του 2021 και η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας από τον Μπάιντεν θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση των συγκρούσεων, επεσήμανε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή