Εμβολιαστικά διαβατήρια: Συμφωνία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Εμβολιαστικά διαβατήρια: Συμφωνία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην έκδοση εμβολιαστικών διαβατηρίων συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. χθες, σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσει η θερινή τουριστική αγορά. Περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτά θα συζητηθούν τον Μάιο στο Ευρωκοινοβούλιο. Ομως, θα επιτρέπουν στον κάτοχό τους (εμβολιασμένο, αναρρώσαντα από COVID-19 ή κάτοχο αρνητικού τεστ) να ταξιδεύει ευκολότερα στην Ε.Ε. Επίσης η Ε.Ε. θα παραλάβει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, άλλα πενήντα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρείες για την αγορά ακόμη 1,8 δισ. δόσεων που θα παραδοθούν την επόμενη διετία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Εθνική Υγειονομική Επιτροπή της Δανίας ανέστειλε πλήρως τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αφαιρώντας το ολοκληρωτικά από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν αποκλείστηκε η επαναχρησιμοποίησή του στην περίπτωση νέου πανδημικού κύματος. Βρετανική μελέτη που εκπονήθηκε σε άτομα άνω των 80 ετών έδειξε ότι τόσο τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech όσο και της AstraZeneca πυροδοτούν ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, ακόμα και μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης τους. Μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η Com-Cov, για την πιθανή συγχορήγηση δόσεων διαφορετικών εμβολίων (Pfizer/AstraZeneca) θα επεκταθεί προκειμένου να συμπεριληφθούν στους συνδυασμούς και τα εμβόλια της Moderna και της Novavax.

Παρά την επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων η πανδημία δεν έχει ακόμα νικηθεί. Η Γαλλία προχώρησε χθες στην αναστολή του συνόλου των πτήσεων από και προς τη Βραζιλία, σε μια προσπάθεια ελάττωσης της διασποράς της υπερμεταδοτικής και νοσογόνου μετάλλαξης P.1 που ενδημεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, υπογραμμίζοντας την επικινδυνότητα της μετάλλαξης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή πυροδοτεί το τρίτο πανδημικό κύμα στη Γαλλία. Μια άλλη, αλλά εξίσου επικίνδυνη μετάλλαξη προκαλεί έντονη ανησυχία στο Λονδίνο. Το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος που, σύμφωνα με μελέτες, κάμπτει την προστασία που προσφέρουν κάποια εμβόλια κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία του σε τουλάχιστον τρεις συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας. Προκειμένου να εντοπιστούν και να απομονωθούν όλα τα κρούσματα, οι υγειονομικές αρχές του Λονδίνου πραγματοποιούν γιγαντιαία επιχείρηση διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα την εκτίμησή του σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της Johnson & Johnson. Εξακολουθεί, ωστόσο, να πιστεύει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερέχουν των κινδύνων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή