Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον θάνατο του Φίλιππου

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον θάνατο του Φίλιππου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη δημόσια εμφάνισή της μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, πραγματοποίησε χθες η 94χρονη βασίλισσα Ελισάβετ, που παρέστη στην εκδήλωση αποχώρησης από τα υψηλά καθήκοντα του αυλάρχη Ουίλιαμ Πιλ, ο οποίος παρέδωσε τα διακριτικά του αξιώματός του, όπως προβλέπει το τελετουργικό. Ο κόμης Πιλ ήταν ο ανώτερος αξιωματούχος των ανακτόρων και αποτελούσε τον σύνδεσμο επικοινωνίας της βασίλισσας με τη Βουλή των Λόρδων. Επίσης ήταν ο άνθρωπος που είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση όλων των βασιλικών εκδηλώσεων, όπως επίσημες επισκέψεις, δεξιώσεις και γάμοι.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ιδιωτικής εκδήλωσης στο κάστρο Ουίνδσορ, η βασίλισσα Ελισάβετ παρέλαβε τη ράβδο και άλλα διακριτικά του αξιώματος του αυλάρχη από τον απερχόμενο Πιλ. Παρότι η βασιλική οικογένεια τηρεί δεκαπενθήμερο πένθος για τον θάνατο του δούκα του Εδιμβούργου, θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που είναι προσήκουσες με την παρούσα κατάσταση.

Ο κόμης Πιλ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συνταξιοδοτηθεί πριν από έναν χρόνο. Τον διαδέχθηκε ο βαρώνος Αντριου Πάρκερ, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙ-5, ο οποίος άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά του περίπου μία εβδομάδα πριν από τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου. Ομως ο Πιλ επιμελήθηκε τις προετοιμασίες για την κηδεία του πρίγκιπα, γνωστή με το κωδικό όνομα «Επιχείρηση Forth Bridge». H χθεσινή εκδήλωση στο κάστρο του Ουίνδσορ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία της βασίλισσας Ελισάβετ με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το περασμένο Σάββατο.

Η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου θα γίνει στο Ουίνδσορ το Σάββατο στις 5 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) και θα τηρηθούν εξαιρετικά χαμηλοί τόνοι εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και επειδή, όπως δήλωσε η βασιλική οικογένεια, αυτό ταιριάζει στον χαρακτήρα του πρίγκιπα. Το φέρετρο θα μεταφερθεί με ένα τροποποιημένο Land Rover, που ο ίδιος βοήθησε να σχεδιαστεί. Η βασιλική οικογένεια θα ακολουθήσει πεζή, ενώ η βασίλισσα θα μεταβεί με μέσο μέχρι τον ναό του Αγίου Γεωργίου. Στο εσωτερικό της εκκλησίας όλα τα μέλη της βασιλικής οικογενείας θα φορούν μάσκα και θα τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή