ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Οριακή κατάσταση στις γερμανικές ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Οριακή κατάσταση στις γερμανικές ΜΕΘ

Την ώρα που το επιδημιολογικό ινστιτούτο Robert Koch καταγράφει το τελευταίο 24ωρο πάνω από 10.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI) Γκέρνοτ Μαρξ προειδοποιεί, ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται στα όριά τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα Augsburger Allgemeine, ο Μαρξ προβλέπει την αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ κατά 6.000 μέχρι τα τέλη Απριλίου, μιας και όπως δηλώνει «κάθε μέρα εισάγονται στην εντατική περίπου 50 με 100 άτομα». Σύμφωνα με τον Γκέρνοτ Μαρξ «βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο σημείο με την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας».

Στα 1.280 γερμανικά νοσοκομεία είναι βάσει των στατιστικών στοιχείων της DIVI κατειλημμένες 22.370 κλίνες σε ΜΕΘ, ενώ απομένουν μόλις 4.230 ελεύθερες. Αρκετές κλινικές της χώρας προειδοποιούν ότι τους έχει απομείνει μόλις ένα 10% ελευθέρων κλινών στις εντατικές.

Στην εντατική πολλοί ασθενείς 40-70 ετών

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής επισημαίνει εκτός αυτού ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον ολοένα και περισσότεροι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς. Ας σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι πριν από μερικούς μήνες η πλειονότητα των νοσηλευομένων ήταν γύρω στα 80, σήμερα είναι σε πολλές περιπτώσεις από 40 μέχρι 70 ετών. Και επειδή παραμένουν κατά μέσο όρο από ένα μέχρι και ενάμιση μήνα στην εντατική, λιγοστεύουν ταχύτερα οι άδειες κλίνες. Ο Γκέρνοτ Μαρξ επισημαίνει ότι πολλοί ασθενείς μεταξύ 50 και 60 ετών έχουν νοσήσει βαριά και ότι στις αρχές της πανδημίας, πριν περίπου ένα χρόνο, ασθενείς κάτω των 50 ετών αποτελούσαν εξαίρεση.

Στη συνέντευξή του ο γερμανός καθηγητής ζητά να παραταθεί η χρονική περίοδος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, έτσι ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ασθένειες με κορωνοϊό στον πληθυσμό: «Γνωρίζουμε ότι μετά από περίπου δύο εβδομάδες μετά τον πρώτο εμβολιασμό δημιουργείται ένα είδος προστασίας. Αν γίνονταν περισσότεροι πρώτοι εμβολιασμοί σε συντομότερο χρονικό διάστημα θα παρέμεναν ελεύθερες πολλές κλίνες στις εντατικές. Όλα αυτά βέβαια υπό τη προϋπόθεση ότι η πράξη θα επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών».

«Να προετοιμαστούν οι κλινικές για παν ενδεχόμενο»

Ο Γκέρνοτ Μαρξ απευθύνει έκκληση στη γερμανική κυβέρνηση, τη βουλή και τα ομόσπονδα κρατίδια να ψηφίσουν εντός της εβδομάδας την αλλαγή του νόμου για την προστασία από πανδημίες, παρέχοντας στο Βερολίνο τη δυνατότητα λήψης μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας με παγγερμανική ισχύ. Βάσει του γερμανικού Συντάγματος αρμόδια για ζητήματα Υγείας και Παιδείας είναι τα 16 ομόσπονδα κρατίδια, με συνέπεια να επικρατεί εδώ και μήνες αλαλούμ με τα διαφορετικά μέτρα που ισχύουν σε κάθε κρατίδιο. Με την επικαιροποίηση του νόμου ξεκαθαρίζει το τοπίο, διότι προβλέπει τη λήψη άμεσων μέτρων όταν τα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους.

Για υπερπλήρεις ΜΕΘ μέσα στις επόμενες εβδομάδες προειδοποιεί και ο Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, πρόεδρος του Διεθνούς Ιατρικού Συνδέσμου World Medical Association. Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse προειδοποίησε ότι «με βεβαιότητα» θα τεθεί σύντομα στους θεράποντες ιατρούς στα νοσοκομεία το δίλημμα της επιλογής ασθενών. Με άλλα λόγια, οι γιατροί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα εισαχθεί και ποιος όχι στα εναπομένοντα κρεβάτια των ΜΕΘ. «Είμαστε χαρούμενοι που στο πρώτο και το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν χρειάστηκε να επιλέξουμε. Στη παρούσα φάση, ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα φθάσουμε εκεί. Γι’ αυτό θεωρώ δόκιμο οι κλινικές να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο». 

Πηγή: Deutsche Welle