Σοβαρές κυρώσεις από Μπάιντεν κατά Ρωσίας

Σοβαρές κυρώσεις από Μπάιντεν κατά Ρωσίας

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά σοβαρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, δυσχεραίνουν τις δυνατότητες δανεισμού του ρωσικού κράτους, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση, επικαλούμενη ρωσικές επεμβάσεις στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κυβερνοεπιθέσεις και επιθετικές ενέργειες στην Ουκρανία. Τα μέτρα είχαν προλειανθεί με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν, βάσει του οποίου εξουσιοδοτείται η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις σε οποιονδήποτε τομέα της ρωσικής οικονομίας κριθεί σκόπιμο.

Με τις χθεσινές κυρώσεις, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών βάζει σε «μαύρη» λίστα 32 οργανισμούς και ιδιώτες της Ρωσίας που κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος σε κυβερνητικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία επηρεασμού των Αμερικανών ψηφοφόρων ενόψει των προεδρικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Κυρώσεις επιβάλλονται, επίσης, εναντίον οκτώ ατόμων που έχουν ήδη στοχοποιηθεί από την Ε.Ε., τη Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά, με την αιτιολογία ότι έπαιξαν ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών.

Το σημαντικότερο, τουλάχιστον από οικονομικής σκοπιάς, στοιχείο των κυρώσεων Μπάιντεν ήταν η απαγόρευση που επιβλήθηκε στα αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν από την πρωτογενή αγορά ομολόγων ρωσικό χρέος που έχει εκδοθεί σε ρούβλια. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, τα ρωσικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί σε ρούβλια και κυκλοφορούν στις διεθνείς αγορές έχουν συνολική αξία 185 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το ένα όγδοο κατέχουν Αμερικανοί επενδυτές. Πάντως, οι χθεσινές κυρώσεις δεν απαγορεύουν σε ιδιώτες να αγοράζουν ρωσικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Τέλος, κυρώσεις επιβλήθηκαν σε έξι ρωσικές εταιρείες, οι οποίες κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις συγκρούονται με τη διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει εν ευθέτω χρόνω με δικά της αντίμετρα. Προσέθεσε, δε, ότι η συγκεκριμένη επιλογή της Ουάσιγκτον δεν δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των δύο χωρών. Την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος πρότεινε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνάντηση κορυφής σε τρίτη χώρα με στόχο τη διαμόρφωση ενός προβλέψιμου πλαισίου για τις διμερείς σχέσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα νόμιμα συμφέροντά τους. Παραφωνία στο γενικότερο κλίμα της έντασης αποτελεί η είδηση ότι οι ΗΠΑ ματαίωσαν τη διέλευση δύο πολεμικών σκαφών τους προς τη Μαύρη Θάλασσα, κίνηση που είχε προαναγγελθεί με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρωσίας – Ουκρανίας. Την αναστολή της διέλευσης των πλοίων γνωστοποίησε η Τουρκία, η οποία, βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ, ελέγχει την κίνηση στα Δαρδανέλλια και στον Βόσπορο. Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε χθες ότι η χώρα του «δεν παίρνει το μέρος του ενός ή του άλλου» στη διένεξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή