Βερολίνο: Παράνομο το «πάγωμα» των ενοικίων

Βερολίνο: Παράνομο το «πάγωμα» των ενοικίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Το πλαφόν στα ενοίκια κατοικιών που είχε επιβληθεί από τον Δήμο του Βερολίνου κήρυξε παράνομο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η πρωτοβουλία του αριστερού δημοτικού συμβουλίου της πρωτεύουσας παραβιάζει την κείμενη νομοθεσία ρύθμισης ενοικίων κατοικίας.

«Η σημερινή ημέρα είναι πένθιμη για τους ενοικιαστές. Υιοθετήσαμε το μέτρο έχοντας τις καλύτερες προθέσεις. Συνειδητοποιούσαμε ότι βρισκόμασταν σε νομικό αδιέξοδο και ελπίζαμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο θα μας δικαίωνε», δήλωσε ο υπουργός Αστικής Ανάπτυξης του κρατιδίου του Βερολίνου και μέλος του κόμματος της Αριστεράς, Σεμπάστιαν Σελ. Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση της πόλης-κρατιδίου θα παρέμβει με στόχο τη στήριξη ενοικιαστών, οι οποίοι θα υποστούν αιφνιδιαστικές αυξήσεις στα ενοίκιά τους. Διαδήλωση με αίτημα τη δήμευση των μεγάλων κατασκευαστικών επιχειρήσεων του Βερολίνου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ.

«Χαστούκι στο πρόσωπο κάθε ενοικιαστή» χαρακτήρισε χθες την απόφαση του οργάνου με έδρα την Καρλσρούη η ένωση ενοικιαστών του Βερολίνου. «Η κήρυξη του νόμου ως αντισυνταγματικού αποτελεί κοινωνικά ανάλγητη απόφαση, η οποία αντιβαίνει στο δεδικασμένο», είπε ο επικεφαλής της ένωσης, Ράινερ Βιλντ.

Ενσταση ως προς τη συνταγματικότητα του νόμου κατέθεσε τον Μάιο του 2020 στην ομοσπονδιακή Βουλή, την Μπούντεσταγκ, το συντηρητικό κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα CDU, από κοινού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες FDP. Ο Κάι Βέγκνερ, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στην Μπούντεσταγκ, χαρακτήρισε την απόφαση «συνετή ήττα» της κυβέρνησης του κρατιδίου του Βερολίνου. «Η ζημιά που προκάλεσαν οι ψευδείς δεσμεύσεις της τοπικής κυβέρνησης για “πάγωμα” ενοικίων υπήρξε μεγάλη. Τα ιδεολογήματα δεν επιλύουν προβλήματα, ιδίως σε θέματα στέγης. Μόνο η αύξηση της προσφοράς κατοικιών θα δώσει λύση», τόνισε ο Βέγκνερ.

Η πολιτική πενταετούς «παγώματος» ενοικίων στο Βερολίνο σήμαινε ότι τα ενοίκια στο 90% των διαμερισμάτων έπρεπε να παραμείνουν στάσιμα, στα επίπεδα των τιμών του Ιουνίου 2019, ενώ τα ενοίκια που υπερέβαιναν το όριο αυτό έπρεπε να μειωθούν.

Ακτιβιστές υπέρ της οικονομικής στέγης υποστηρίζουν ότι η πολιτική της πρωτεύουσας ήταν αναγκαία για τη διατήρηση των ενοικίων σε λογικά επίπεδα, έπειτα από χρόνια διαρκούς αύξησης. Μεταξύ 2013 και 2019 τα ενοίκια κατοικιών σημείωσαν αύξηση κατά 27%.

Το 2015, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εισήγαγε νόμο «τροχοπέδης ενοικίων», ο οποίος επέτρεπε στους ιδιοκτήτες να προχωρούν σε ετήσιες αυξήσεις κατά 10% στα ενοίκια. Η ύπαρξη του νόμου αυτού οδήγησε το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ακύρωση του νόμου του Δήμου του Βερολίνου. Η επιβολή πλαφόν στα ενοίκια από το Βερολίνο, τον Φεβρουάριο του 2020, προκάλεσε αβεβαιότητα στην κτηματομεσιτική αγορά, με τους ιδιοκτήτες να υιοθετούν το νομότυπο τέχνασμα του «σκιώδους ενοικίου» στα συμβόλαιά τους με τους ενοικιαστές. Το τέχνασμα αυτό αφορά συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για ξαφνική αύξηση του ενοικίου σε περίπτωση ακύρωσης του νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως και εντέλει έγινε.

Οι ιδιοκτήτες δικαιούνται τώρα, πέρα από την άμεση αύξηση ενοικίου, να διεκδικήσουν από τους ενοίκους αναδρομικά ποσά για διαφυγόντα κέρδη.

Το πείραμα του Δήμου του Βερολίνου χαρακτηρίστηκε επαναστατικό από τους υποστηρικτές του, καθώς επέτρεπε σε ενοίκους να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη απαιτώντας τη μείωση του ενοικίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή