Θύματα της πανδημίας οι υπουργοί Υγείας

Θύματα της πανδημίας οι υπουργοί Υγείας

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαιτέρως επιβαρυντικός παράγων πολιτικής μακροημέρευσης φαίνεται ότι είναι η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας. Πλείστοι όσοι κάτοχοί του είτε αποπέμφθηκαν από τις κυβερνήσεις τους είτε παραιτήθηκαν, για διάφορους λόγους.  

Ο Ρουμάνος υπουργός Υγείας Βλαντ Βοϊτσουλέσκου αποπέμφθηκε εξαιτίας της αντιπαράθεσής του με τον πρωθυπουργό Φλορίν Κίτσου. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Κίτσου έδειξε την πόρτα εξόδου στον Βοϊτσουλέσκου όταν του ζήτησε διευκρινίσεις για τα μέτρα που είχε λάβει το υπουργείο του προκειμένου να αποτρέψει την εμφάνιση του τρίτου πανδημικού κύματος στη χώρα. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αποχαιρετήσει το αυστριακό υπουργείο Υγείας, εν μέσω τρίτου πανδημικού κύματος, ο Ρούντολφ Ανσομπερ, επικαλούμενος λόγους υγείας και κυρίως υπερκόπωση. Τον Μάρτιο παραιτήθηκε ο Σλοβάκος υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράσι, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Ιγκόρ Μάτοβιτς για αγορά δύο εκατ. δόσεων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Εκτός Ευρώπης, θύματα της πανδημίας έπεσαν οι υπουργοί Υγείας της Αργεντινής, του Ισημερινού, του Περού, της Ιορδανίας και της Βραζιλίας, κυρίως εξαιτίας της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα. O υπουργός Υγείας του Ισημερινού Ροντόλφο Φαρντάν παραιτήθηκε μόλις 19 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε συμβάλει στην παραβίαση της προτεραιότητας των εμβολιασμών. Ο Φαρντάν είχε αντικαταστήσει τον προκάτοχό του, Χουάν Κάρλος Ζεβάλος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο ύστερα από καταγγελία ότι βοήθησε στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των τροφίμων οίκου ευγηρίας όπου φιλοξενείτο η μητέρα του. 

Στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει αντικαταστήσει τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς Υγείας από την αρχή της πανδημίας. Βασικό τους «λάθος», ότι συγκρούστηκαν μαζί του για τις αντιεπιστημονικές θέσεις του. Στο Περού, η υπουργός Υγείας δρ Πιλάρ Ματζέτι αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν έγινε γνωστό πως ο πρώην πρόεδρος Μάρτιν Βισκάρα εμβολιάσθηκε προτού αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο οι πολίτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή