Αχμέτ Αλτάν: Aποφυλάκιση – άνοιγμα στη Δύση

Αχμέτ Αλτάν: Aποφυλάκιση – άνοιγμα στη Δύση

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Μία από τις πιο κραυγαλέες υποθέσεις φυλάκισης επικριτών του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με προσχηματικές κατηγορίες έλαβε τέλος την Τετάρτη με την αιφνιδιαστική αποφυλάκιση του συγγραφέα και δημοσιογράφου Αχμέτ Αλτάν. Μία ημέρα νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Στρασβούργο, είχε καταδικάσει την Τουρκία για την υπόθεση αυτή και της είχε επιβάλει πρόστιμο 16.000 ευρώ. 

«Ημουν κανονικά στο κελί μου και ξαφνικά μου είπαν “βγαίνεις”», δήλωσε ο 71χρονος Αλτάν, ο οποίος έγραφε επικριτικά σχόλια για την πολιτική του Τούρκου προέδρου από τις στήλες εφημερίδων, όπως η «Χουριέτ» και η «Μιλιέτ». Στηλίτευε, επίσης, τον τουρκικό εθνικισμό, αναφερόμενος ανοικτά σε γενοκτονία των Αρμενίων και στα δικαιώματα της κουρδικής μειονότητας. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που χρησίμευσε ως αφορμή για εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου, ο Αλτάν είχε συλληφθεί ως συμμέτοχος στο πραξικόπημα και είχε καταδικαστεί σε ισόβια επειδή υποτίθεται ότι είχε μεταφέρει υποσυνείδητα μηνύματα υπέρ του πραξικοπήματος στη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης. 

Το ανώτατο δικαστήριο είχε ακυρώσει την καταδίκη, αλλά η αποφυλάκισή του ήταν βραχύβια, καθώς συνελήφθη εκ νέου και καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη, αυτή τη φορά για τρομοκρατία. Την Τετάρτη, έγινε δεκτή η αίτησή του να αποφυλακισθεί με συνυπολογισμό της ποινής που έχει ήδη εκτίσει.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κρίνει παράνομη τη στέρηση του δικαιώματός του στην ελευθερία. «Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι επικρίσεις στους πολιτικούς χειρισμούς του προέδρου δεν μπορούν να εκληφθούν ως ένδειξη ότι είχε πρότερη γνώση του πραξικοπήματος», ανέφερε η απόφαση, που αύξησε την πίεση προς την Αγκυρα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, αλλά έχει στελεχώσει τα δικαστήρια με έμπιστους δικαστές και οι αποφάσεις συχνά συμβαδίζουν με την πολιτική του ατζέντα. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η αποφυλάκιση Αλτάν θεωρήθηκε άνοιγμα προς τη Δύση, μετά τις πιέσεις που έχει δεχθεί η Τουρκία από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραμένουν φυσικά χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ. Μεταξύ αυτών, ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, που κρατείται τέσσερα χρόνια χωρίς κατηγορίες και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή