Δανία: Επιταχύνεται το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Δανία: Επιταχύνεται το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Επιστροφή στα γήπεδα με «διαβατήριο κορωνοϊού» - Ανοίγουν τα εστιατόρια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απελευθέρωση δραστηριοτήτων επιταχύνει η Δανία από τις 21 Απριλίου, χάρη στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας. Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, θα επιστρέψουν θεατές στα στάδια της χώρας με τη χρήση «διαβατηρίου κορωνοϊού», ενώ θα ανοίξουν και τα εστιατόρια για το κοινό.

Το σχέδιο ανοίγματος της χώρας ωστόσο μπορεί να τροποποιείται σε τοπικό επίπεδο, με στοχευμένους περιορισμούς, αν επιταχυνθεί η εξάπλωση της Covid-19.

«Η Δανία βρίσκεται σε μια κατάσταση στην οποία μπορούμε να ανοίξουμε περισσότερο. Αυτό είναι υπεύθυνο και πολύ θετικό, αλλά απαιτεί να διατηρήσουμε τις καλές μας συνήθειες, να συνεχίσουμε να υποβαλλόμαστε σε διαγνωστικά τεστ και να χρησιμοποιούμε το ‘διαβατήριο κορονοϊού’ για να συμμετάσχουμε σε κάποιες δραστηριότητες», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ Χέκερουπ σε ανακοίνωσή του.

Από την Τετάρτη θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν αγώνες σε στάδια, με αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και αφού επιδείξουν το «διαβατήριο κορωνοϊού», ένα υγειονομικό διαβατήριο που δείχνει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, είτε ανέρρωσε πρόσφατα από τη νόσο, είτε έχει ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Το άνοιγμα των εστιατορίων -με κρατήσεις, «διαβατήριο κορονοϊού» και λειτουργία ως τις 22:00– θα γίνει τελικά νωρίτερα, στις 21 Απριλίου, αντί για τις 6 Μαΐου και το υγειονομικό διαβατήριο δεν θα είναι υποχρεωτικό για όσους πίνουν ποτό στις ταράτσες των εστιατορίων, αντίθετα με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Εξάλλου από την Τετάρτη αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροίζονται, φτάνοντας τους 10 σε εσωτερικό χώρο και σε 50 σε εξωτερικό χώρο. Οι περιορισμοί αναμένεται να αρθούν εντελώς από τις 11 Ιουνίου για τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους, οπότε στους εσωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 100 άτομα.

Στη Δανία, χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 έχει μειωθεί κατά τέσσερις φορές σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν επιβλήθηκαν στη χώρα αυστηροί περιορισμοί, με το κλείσιμο σχολείων και «μη απαραίτητων» καταστημάτων, τα οποία πλέον επαναλειτουργούν.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης καθυστερεί καθώς η Δανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή τη στιγμή περίπου το 8,2% του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 και το 17,2% μία πρώτη δόση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή