ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Διασωληνώνουν ασθενείς χωρίς αναισθητικό – Δραματική έκκληση για φάρμακα

Τεράστια έλλειψη φαρμακευτικού υλικού καθώς ο κορωνοϊός καλπάζει

Βραζιλία: Διασωληνώνουν ασθενείς χωρίς αναισθητικό – Δραματική έκκληση για φάρμακα

H δραματική κατάσταση με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βραζιλία έχει υποχρεώσει το υγειονομικό προσωπικό να διασωληνώνει ασθενείς χωρίς τη χρήση των απαραίτητων φαρμάκων, ύστερα από εβδομάδες προειδοποιήσεων ότι τα νοσοκομεία και οι πολιτειακές διοικήσεις κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κρίσιμα σκευάσματα.

Γιατρός στη δημοτική κλινική Άλμπερτ Σβάιτσερ στο Ρίο ντε Τζανέιρο δήλωσε ότι επί μέρες οι νοσηλευτές αραιώνουν τα φάρμακα ώστε να διαρκέσουν περισσότερο τα υπάρχοντα αποθέματα. Όταν τελικά αυτά τελείωσαν, γιατροί και νοσοκόμοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν μυοχαλαρωτικά και να δένουν τους ασθενείς στα κρεβάτια τους, ανέφερε ο ίδιος.

«Χαλαρώνεις τους μύες τους και κάνεις με ήπιο τρόπο τη διαδικασία, αλλά δεν έχουμε αναισθητικά», πρόσθεσε ο γιατρός στο Ρίο, αναφέροντας επίσης ότι ορισμένοι ασθενείς έχουν τις αισθήσεις τους και προσπαθούν και να μιλήσουν ή ακόμη και να αντισταθούν.

Η εφημερίδα «Ο Γκλόμπο» ανέφερε την Πέμπτη περιπτώσεις συγγενών ασθενών στο Ρίο που τηλεφωνούν σε άλλες κλινικές αναζητώντας απεγνωσμένα αναισθητικά για τους αγαπημένους τους.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 80% των διασωληνωμένων πεθαίνουν στη Βραζιλία

Ο περιφερειακός υπουργός Υγείας του Σάο Πάουλο είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στα νοσοκομεία της πολυπληθέστερης πολιτείας της Βραζιλίας. Την Πέμπτη τουλάχιστον 640 νοσοκομεία αναφέρονταν ότι ήταν στο όριο της κατάρρευσης, με τις ελλείψεις να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα.

Το υπουργείο Υγείας του Σάο Πάουλο έχει λάβει τις τελευταίες 40 ημέρες εννέα εκκλήσεις από υγειονομικές υπηρεσίες για αποστολή σκευασμάτων για διασωληνώσεις, αλλά η τελευταία παραλαβή αρκούσε μόνο για να καλύψει το 6% των μηνιαίων αναγκών του δικτύου υγείας της πολιτείας, όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο νέος ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Μαρσέλο Κουεϊρόγκα, που ανέλαβε μόλις τον περασμένο μήνα τα καθήκοντά του, δήλωσε την Τετάρτη ότι «τις επόμενες 10 ημέρες» θα φθάσει στη Βραζιλία αποστολή αναισθητικών φαρμάκων, ως εφαρμογή συμβολαίου με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας.

Παράλληλα γίνονται ξεχωριστές προσπάθειες για την εξασφάλιση φαρμάκων από τη διεθνή αγορά.

Επί πολλές εβδομάδες το υπουργείο έχει προβλήματα στη διανομή φιαλών οξυγόνου στα νοσοκομεία ανά τη Βραζιλία, κάτι που κατά τον υπουργό συνιστά «καθημερινή αγωνία».

Ο ιδιωτικός τομέας της Βραζιλίας έχει δωρίσει στο υπουργείο 3,4 εκατομμύρια δόσεις αναισθητικών φαρμάκων, που αρκούν για να καλύψουν 500 κρεβάτια επί έξι εβδομάδες.

Πηγή: Associated Press