ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Χαλάρωση μέτρων για όσους εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση

Σουηδία: Χαλάρωση μέτρων για όσους εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση

Σε χαλάρωση των μέτρων για τους πολίτες -στην πλειονότητά τους μεγαλύτερης ηλικίας- που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού προχωρά η Σουηδία.

Περίπου ένας στους πέντες Σουηδούς έχει εμβολιαστεί, περιλαμβανομένου του συνόλου των ηλικιωμένων που ζουν σε οίκους ευγηρίας, ενώ οι εμβολιασμοί επεκτείνονται σταδιακά στον γενικό πληθυσμό άνω των 60 ετών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Δανία: Επιταχύνεται το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, τρεις εβδομάδες έπειτα από την πρώτη δόση του εμβολίου, οι άνθρωποι μπορούν να συναντώνται με άλλους εκτός της κοινωνικής τους «φούσκας», ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους. Οι συνταξιούχοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν επίσης και πάλι να μεταβούν για ψώνια σε καταστήματα.

«Τώρα μία εμβολιασμένη γιαγιά μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, Γιόχαν Κάρλσον.

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αλλαγές αυτές είναι «μία μικρή χαλάρωση» των περιορισμών και ότι και αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν ακόμη να ζουν τις ζωές τους κανονικά με συγκεντρώσεις μεγάλων ομάδων, ούτε να σταματήσουν την εξ αποστάσεως εργασία όπου αυτό είναι εφικτό.

Η Σουηδία εμφανίζει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη μετά το Σαν Μαρίνο και οι αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι η ώρα για την χαλάρωση των μέτρων για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν εμβολιασθεί αρκετοί άνθρωποι για να υπάρξει διαφορά στην πίεση προς το σύστημα υγείας ή τη διάδοση της επιδημίας γενικώς», δήλωσε η υπουργός Υγείας, Λένα Χάλενγκρεν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Μέρκελ: Ζωτικής σημασίας τα lockdown για να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας

Περίπου 2,2 εκατομμύρια Σουηδοί -επί πληθυσμού 10,4 εκατομμυρίων- έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμού παρουσιάζει καθυστερήσεις λόγω του ρυθμού της τροφοδοσίας και ανησυχιών για τυχόν παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η Σουηδία περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές χώρες που διαπραγματεύονται με την Ρωσία την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, σύμφωνα με τον συντονιστή της εκστρατείας εμβολιασμού, Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ. Όπως τόνισε ο ίδιος, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φιλοδοξούν να υπάρχει ένα έτοιμο συμβόλαιο, αν το συγκεκριμένο εμβόλιο εγκριθεί.

Πηγή: Reuters