ΚΟΣΜΟΣ

Προσφορά της Φινλανδίας να φιλοξενήσει συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Προσφορά της Φινλανδίας να φιλοξενήσει συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

Η Φινλανδία πρότεινε επισήμως να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, που πρότεινε την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο προσφέρθηκε διεξαχθεί στη χώρα του η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του ήδη επί εννιά χρόνια Φινλανδού προέδρου ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «εφόσον προκύψει μια τέτοια πιθανή συνάντηση, η Φινλανδία έχει εκθέσει τη σχετική της ετοιμότητα τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Μόσχα».

Ο Φινλανδός πρόεδρος θεωρείται σθεναρός υποστηρικτής του διαλόγου με το Κρεμλίνο και επικοινώνησε με τον κ. Πούτιν την Τρίτη εκφράζοντας ανησυχίες για την κλιμακούμενη στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Το θέμα αυτό ήταν και ο βασικός λόγος της επικοινωνίας Μπάιντεν-Πούτιν την ίδια ημέρα, και πιθανότατα και το κύριο αντικείμενο της αναμενόμενης συνάντησης των δύο προέδρων, η πρώτη από την ανάδειξη του κ. Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, αν και οι δύο άνδρες έχουν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:

Σημειώνεται ότι στο Ελσίνκι είχε διεξαχθεί και η συνάντηση του κ. Πούτιν με τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ προ τριετίας.

Πάντως τότε είχε εκφραστεί αντίθεση εντός Φινλανδίας στη φιλοξενία της συνόδου κορυφής διότι θεωρήθηκε ότι έδινε την εικόνα μιας ουδέτερης χώρας, τη στιγμή που η Φινλανδία είναι χώρα της Δύσης και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων