Αυστραλία: Πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» συνδέεται με το εμβόλιο AstraZeneca

Αυστραλία: Πρώτος θάνατος από θρόμβωση που «πιθανόν» συνδέεται με το εμβόλιο AstraZeneca

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστραλία κατέγραψε σήμερα τον πρώτο θάνατο από θρόμβωση σε γυναίκα που είχε λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19, και η αυστραλιανή ρυθμιστική αρχή δήλωσε πως είναι πιθανόν ο θάνατος της 48χρονης να συνδέεται με το εμβόλιο.

Πρόκειται για το τρίτο σπάνιο περιστατικό θρομβώσεων που εκδηλώθηκε σε ανθρώπους, στους οποίους χορηγήθηκε δόση του συγκεκριμένου εμβολίου στην Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη 

Ηλ. Μόσιαλος στο kathimerini.gr: Θρομβώσεις και εμβόλια – νεότερα δεδομένα 

Johnson & Johnson: Ζήτησε από Pfizer, Μoderna και AstraZeneca έρευνα για τις θρομβώσεις

Οι άλλοι δύο εμβολιασθέντες βρίσκονται σε καλή πορεία ανάρρωσης, πρόσθεσε η Υπηρεσία Θεραπευτικών Προϊόντων (TGA).

Η υπηρεσία ανέφερε πως «επανεξετάζει προσεκτικά» παρόμοιες περιπτώσεις στην Αυστραλία.

Η γυναίκα από τη Νέα Νότια Ουαλία έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca στις 8 Απριλίου, την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer θα δινόταν κατά προτίμηση σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών, καθυστερώντας το χρονοδιάγραμμά της για τον εμβολιασμό.

Απουσία εναλλακτικής αιτίας για τη θρόμβωση που παρουσίασε η γυναίκα, η Ομάδα Έρευνας Ασφάλειας Εμβολίων της Αυστραλίας (VSIG) «θεώρησε πως θα μπορούσε να υποτεθεί προς το παρόν μια αιτιώδης σχέση με τον εμβολιασμό», ανέφερε η TGA.

Η VSIG πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση μετά την είδηση για τον θάνατο της γυναίκας.

Η TGA ανέφερε πως η υπόθεσή της ήταν περίπλοκη λόγω υποκείμενων νοσημάτων, περιλαμβανομένου του διαβήτη, «καθώς και ορισμένων άτυπων χαρακτηριστικών».

Μέχρι τώρα στην Αυστραλία έχουν χορηγηθεί τουλάχιστον 885.000 δόσεις της AstraZeneca, κάτι που αντιστοιχεί σε συχνότητα περιπτώσεων μία στις 295.000, ανέφερε η TGA.

«Ο συνολικός αριθμός μέχρι τώρα δεν είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο ποσοστό σε ό,τι αφορά την πιο κοινή μορφή θρομβώσεων», ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας, η Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων, κατέληξε μετά την επανεξέταση των περιπτώσεων που είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο πως ο συνολικός κίνδυνος θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου – μια σπάνια περίπτωση εγκεφαλικής θρόμβωσης – είναι περίπου ένας στους 250.000 ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει πάνω από 22.000 κρούσματα της Covid στην κοινότητα και 909 θανάτους.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή