Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Οι κινήσεις μας έφεραν ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερντογάν σε Στόλτενμπεργκ: Οι κινήσεις μας έφεραν ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γενικός γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για περιφερειακά ζητήματα όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Λιβύη, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.  

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν είπε ότι «χάρη στα εποικοδομητικά βήματα και τις επίμονες εκκλήσεις της Τουρκίας, υπάρχει πλέον ηρεμία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Ο επικεφαλής του NATO και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν επίσης και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να δοθεί στήριξη στην προσωρινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, ενώ επισήμανε ότι οι συμφωνίες μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης «εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό».

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν συναντήθηκε την Τρίτη με τον Λίβυο πρωθυπουργό στην Άγκυρα και υπογράμμισαν εκ νέου ότι τον Νοέμβριο του 2019, η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων «διασφάλισε τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών».

Το Αφγανιστάν αποτέλεσε άλλο ένα θέμα στην ατζέντα της συνομιλίας Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το NATO πρέπει να στηρίξει το Αφγανιστάν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο και με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του. 

Αναφορικά με το ζήτημα των αυξανόμενων εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία, ο Ερντογάν τόνισε ότι η κρίση θα πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου που να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τη συμφωνία του Μινσκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή