ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Κυρώσεις κατά οκτώ ανώτατων Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων

Μόσχα: Κυρώσεις κατά οκτώ ανώτατων Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων

Κυρώσεις κατά οκτώ ανώτατων Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων επιβάλλει η Μόσχα, συνεχίζοντας την «κούρσα» αντιποίνων ενάντια στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα

Συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η είσοδος στους επικεφαλής του FBI και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ και τον γ.γ. Εθνικής Ασφαλείας.

Άλλοι Αμερικανοί κατά των οποίων στρέφεται ονομαστικά η Ρωσία είναι ο Διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εσωτερικών, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον και ο πρώην επικεφαλής της CIA.

Νωρίτερα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως προχωρά στην απέλαση δέκα Αμερικών διπλωματών, ως αντίποινα στην αντίστοιχη κίνηση της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Την Πέμπτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020, ενεργειών που αποδίδονται στη Μόσχα.

Ο Λάβροφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, δήλωσε ότι η Μόσχα εξετάζει επίσης πιθανά «οδυνηρά» μέτρα που στοχεύουν στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Ρωσία. Η Μόσχα θα τερματίσει επίσης τη δραστηριότητα στη Ρωσία, όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και -σύμφωνα με το Κρεμλίνο- παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, φέρεται να συζητά αντίποινα κατά των ΗΠΑ, με αφορμή τις αμερικανικές κυρώσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Πούτιν έθεσε το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters