Νέα σελίδα στην ιστορία της Κούβας

Νέα σελίδα στην ιστορία της Κούβας

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΑΝΑ. Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδο του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, η πολιτική σκηνή στην Κούβα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον 89χρονο Ραούλ Κάστρο, αδελφό και συνοδοιπόρο του ιστορικού ηγέτη, ο οποίος εγκαταλείπει τη Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο συνέδριο που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει, έτσι, το κόμμα στον προστατευόμενό του, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Η αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την πολιτική αναμενόταν εδώ και χρόνια. Αντιπροσωπεύει ένα βήμα στη διαδικασία μετάβασης του κόμματος στη μετεπαναστατική εποχή. Η ημέρα δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών από την αποτυχημένη απόβαση των 1.400 αντικαστρικών υπό την καθοδήγηση της CIA, στον Κόλπο των Χοίρων», λέει ο ειδικός περί Κούβας, Στεφάν Βιτκοφσκί, του Ινστιτούτου Μελετών Λατινικής Αμερικής IHEAL, στο Παρίσι.

Η μεταβίβαση εξουσίας είχε ήδη πραγματοποιηθεί από το 2018, όταν ο Ραούλ Κάστρο παρέδιδε την προεδρία της χώρας στον, 61χρονο σήμερα, πρώην υπουργό Παιδείας Ντίας-Κανέλ. Η διαδοχή είχε προετοιμασθεί προσεκτικά, ενώ ο Κάστρο είχε διατηρήσει το κομματικό του αξίωμα. Η γενική γραμματεία του κόμματος είναι το ανώτατο αξίωμα της χώρας, όπως ορίζει το σύνταγμα της Κούβας. «Το κόμμα είναι ο κύριος εκφραστής της εξουσίας και αυτό καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια», λέει ο Βιτκοφσκί.
Η προεδρία του Ντίας-Κανέλ τα τελευταία τρία χρόνια προώθησε τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εγκαινιάσει ο Ραούλ Κάστρο, όπως τον εξορθολογισμό της συναλλαγματικής πολιτικής και την αύξηση μισθών και συντάξεων. Ολα δείχνουν, στο μεταξύ, ότι ο Ντίας-Κανέλ θα διαδεχθεί τον Κάστρο στη γενική γραμματεία του κόμματος, αν και αυτό εξαρτάται από την ψήφο του συνεδρίου, την Κυριακή.

Αγνωστο παραμένει ποιον ρόλο θα αναλάβει ο Ραούλ Κάστρο μετά την αποστρατεία του από την ηγεσία του κόμματος. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου, το 2016, ο Ραούλ είχε πει ότι τα σχέδιά του μετά την πολιτική περιλαμβάνουν «τη φροντίδα των εγγονών του» και «την ανάγνωση, όπως τα υπόλοιπα μέλη της γενιάς των ιστορικών ηγετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή