ΚΟΣΜΟΣ

Νέα σελίδα στην ιστορία της Κούβας

Νέα σελίδα στην ιστορία της Κούβας

ΑΒΑΝΑ. Περισσότερα από 60 χρόνια μετά τη θριαμβευτική είσοδο του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, η πολιτική σκηνή στην Κούβα ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον 89χρονο Ραούλ Κάστρο, αδελφό και συνοδοιπόρο του ιστορικού ηγέτη, ο οποίος εγκαταλείπει τη Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος, στο συνέδριο που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Ραούλ Κάστρο παραδίδει, έτσι, το κόμμα στον προστατευόμενό του, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

«Η αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την πολιτική αναμενόταν εδώ και χρόνια. Αντιπροσωπεύει ένα βήμα στη διαδικασία μετάβασης του κόμματος στη μετεπαναστατική εποχή. Η ημέρα δεν είναι τυχαία, καθώς συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών από την αποτυχημένη απόβαση των 1.400 αντικαστρικών υπό την καθοδήγηση της CIA, στον Κόλπο των Χοίρων», λέει ο ειδικός περί Κούβας, Στεφάν Βιτκοφσκί, του Ινστιτούτου Μελετών Λατινικής Αμερικής IHEAL, στο Παρίσι.

Η μεταβίβαση εξουσίας είχε ήδη πραγματοποιηθεί από το 2018, όταν ο Ραούλ Κάστρο παρέδιδε την προεδρία της χώρας στον, 61χρονο σήμερα, πρώην υπουργό Παιδείας Ντίας-Κανέλ. Η διαδοχή είχε προετοιμασθεί προσεκτικά, ενώ ο Κάστρο είχε διατηρήσει το κομματικό του αξίωμα. Η γενική γραμματεία του κόμματος είναι το ανώτατο αξίωμα της χώρας, όπως ορίζει το σύνταγμα της Κούβας. «Το κόμμα είναι ο κύριος εκφραστής της εξουσίας και αυτό καθορίζει τις πολιτικές προτεραιότητες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια», λέει ο Βιτκοφσκί.
Η προεδρία του Ντίας-Κανέλ τα τελευταία τρία χρόνια προώθησε τις σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είχε εγκαινιάσει ο Ραούλ Κάστρο, όπως τον εξορθολογισμό της συναλλαγματικής πολιτικής και την αύξηση μισθών και συντάξεων. Ολα δείχνουν, στο μεταξύ, ότι ο Ντίας-Κανέλ θα διαδεχθεί τον Κάστρο στη γενική γραμματεία του κόμματος, αν και αυτό εξαρτάται από την ψήφο του συνεδρίου, την Κυριακή.

Αγνωστο παραμένει ποιον ρόλο θα αναλάβει ο Ραούλ Κάστρο μετά την αποστρατεία του από την ηγεσία του κόμματος. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συνεδρίου, το 2016, ο Ραούλ είχε πει ότι τα σχέδιά του μετά την πολιτική περιλαμβάνουν «τη φροντίδα των εγγονών του» και «την ανάγνωση, όπως τα υπόλοιπα μέλη της γενιάς των ιστορικών ηγετών».