Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Μια βασιλική τελετή για λίγους

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Μια βασιλική τελετή για λίγους

κηδεία-πρίγκιπα-φιλίππου-μια-βασιλικ-561333946

Με όλες τις τιμές που προσήκουν σε έναν ανώτατο στρατιωτικό και στον σύζυγο της βασίλισσας της Βρετανίας κηδεύεται σήμερα, από το Παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, ο δούκας του Εδιμβούργου, πρίγκιπας Φίλιππος, που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών την Παρασκευή 9 Απριλίου.

Η τελετή, παρά την αναμφίβολη μεγαλοπρέπειά της και την τήρηση των παραδόσεων, προσαρμόστηκε στις επιταγές της πανδημίας. Ταυτόχρονα, απηχεί την ενδοοικογενειακή κρίση που ξέσπασε στη βασιλική οικογένεια μετά τη συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι και της συζύγου του Μέγκαν Μαρκλ στην αμερικανική τηλεόραση. 

Κηδεία πρίγκιπα Φιλίππου: Μια βασιλική τελετή για λίγους-1

Mία άλλη ιδιαιτερότητα της σημερινής τελετής είναι ότι κανένα μέλος της βασιλικής οικογενείας δεν θα φέρει την επίσημη στρατιωτική του ενδυμασία, όπως συνηθίζεται, αλλά πρωινό ένδυμα και όλα τα παράσημά του. Την απόφαση για την καινοτομία έλαβε η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μετά την απόσυρσή του από τα βασιλικά καθήκοντα απώλεσε τα στρατιωτικά του αξιώματα. Επίσης, έτσι λύθηκε ένας άλλος πονοκέφαλος των Ανακτόρων.

Ο πρίγκιπας Ανδρέας, που αποσύρθηκε επίσης από τα βασιλικά του καθήκοντα εξαιτίας της εμπλοκής του στο σκάνδαλο του αυτόχειρα παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν, είχε ζητήσει να φορέσει τη στολή του ναυάρχου, βαθμό που ωστόσο δεν έλαβε ακριβώς λόγω του σκανδάλου. Tέλος, οι εγγονοί του μεταστάντος, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, δεν θα ακολουθήσουν την πομπή πλάι πλάι αλλά ανάμεσά τους θα βρίσκεται ο ξάδελφός τους Πίτερ Φίλιπς. Πρόκειται για μία ακόμα αλλαγή στο πρωτόκολλο που αναμφίβολα απηχεί τη μεγάλη ένταση μεταξύ τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή