Μεταναστευτικό: Αδικαιολόγητα εμπόδια σε διασώσεις από Ιταλία

Μεταναστευτικό: Αδικαιολόγητα εμπόδια σε διασώσεις από Ιταλία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, προέτρεψε την Ιταλία να μη θέτει αδικαιολόγητα εμπόδια στις μη κυβερνητικές οργανώσεις που διασώζουν ανθρώπους στην κεντρική Μεσόγειο. Τα πλοία των οργανώσεων «γεμίζουν ένα σημαντικό κενό» ελλείψει οργανωμένων ευρωπαϊκών προσπαθειών, σημείωσε ο Γκράντι κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία. 

Η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι, όπως και οι κυβερνήσεις Κόντε προηγουμένως, θέτει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως απαιτήσεις μέτρων ασφαλείας, που ουσιαστικά καθιστούν ανέφικτη τη λειτουργία τους. «Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία» είπε ο Γκράντι. «Από τη μια πλευρά είναι σαφές ότι όποιοι πραγματοποιούν διασώσεις στη θάλασσα, περιλαμβανομένων των ανθρωπιστικών οργανώσεων, πρέπει να τηρούν αυστηρά κριτήρια ασφαλείας. Από την άλλη, δεν πρέπει να διατυπώνονται αιτήματα για υπερβολικά μέτρα που εμποδίζουν τη θεμελιώδους σημασίας προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές». 

Ο Γκράντι σημείωσε, επίσης, ότι διαφωνεί με τις απόπειρες ποινικοποίησης της δράσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων. «Κάνουν μια πολύτιμη, σημαντική δουλειά» είπε ο επικεφαλής της UNHCR, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διασώσεις ενθαρρύνουν τις διασχίσεις, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές τους. Χθες, πνίγηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι στα ανοικτά της Τυνησίας, τον περασμένο μήνα είχαν πνιγεί στο ίδιο σημείο πάνω από 30 και όλοι αυτοί προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μεσογείου σωστικά σκάφη ή όχι. 

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν, καθώς οι ιταλικές αρχές έχουν υποχρεώσει το «Sea-Watch 3» της οργάνωσης Sea-Watch να παραμείνει στη Σικελία. Το «Alan Kurdi» της Sea-Eye, που είχε υποχρεωθεί να παραμείνει στη Σαρδηνία, βρίσκεται εν πλω προς την Ισπανία για συντήρηση, ενώ οι διαδικασίες εις βάρος του εκκρεμούν. 

Ο Γκράντι συναντήθηκε, επίσης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι και την υπουργό Εσωτερικών Λουτσάνα Λαμορτζέζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή