ΚΟΣΜΟΣ

Το CDC εξηγεί: Γιατί απαιτούνται μέτρα προστασίας και στους εμβολιασμένους

Το CDC εξηγεί: Γιατί απαιτούνται μέτρα προστασίας και στους εμβολιασμένους

Τους λόγους για τους οποίους τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19 εξακολουθούν να είναι αναγκαία ακόμη και για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως εξηγεί το CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ). Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ασθένειας, ωστόσο «ακόμα μαθαίνουμε πόσο αποτελεσματικά είναι ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού καθώς και σε τι βαθμό εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού και το χρονικό διάστημα για το οποίο προστατεύουν τον κόσμο». 

Διαβάστε ακόμη

⇒Πάσχα στο χωριό: Φόβοι για «βραχυκύκλωμα» σε τουρισμό και εστίαση

«Μέχρι να μάθουμε περισσότερα πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, ακόμη και όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα προστασίας τόσο των ιδίων όσο και των άλλων όπου αυτό συστήνεται», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Οι συστάσεις διαφέρουν ακόμη και μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Το CDC εξηγεί: Γιατί απαιτούνται μέτρα προστασίας και στους εμβολιασμένους-1

 

Για παράδειγμα, τo CDC διευκρινίζει ότι μπορούν να βρεθούν σε εσωτερικό σπιτιού ή άλλου ιδιωτικού χώρου χωρίς μάσκα με άλλους εμβολιασμένους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και με ανθρώπους από ένα νοικοκυριό που δεν έχουν εμβολιαστεί εάν δεν διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Επίσης, επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας χωρίς να απαιτείται κάποιο τεστ πριν ή μετά το ταξίδι τους και χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή. Τέλος, μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς να μπουν σε καραντίνα επιστρέφοντας. Ωστόσο, το εάν απαιτείται τεστ πριν από το ταξίδι αυτό εξαρτάται από τον προορισμό τους στο εξωτερικό. Πάντως, το CDC επισημαίνει ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους δεν επιτρέπεται η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα με άτομα υψηλού κινδύνου αλλά ούτε και να συμμετέχουν σε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους συγκεντρώσεις. 

Διαβάστε επίσης

⇒Εμβόλιο Pfizer: «Θα χρειαστεί και τρίτη δόση»

Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 198 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ, αλλά μόλις το 23% του πληθυσμού έχει λάβει και τις δύο δόσεις που απαιτούνται για πλήρη προστασία.