ΚΟΣΜΟΣ

AstraZeneca: Πιθανόν έτοιμο έως το τέλος του 2021 το εμβόλιο για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

AstraZeneca: Πιθανόν έτοιμο έως το τέλος του 2021 το εμβόλιο για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Μια τροποποιημένη έκδοση του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca προσαρμοσμένη ώστε να καταπολεμά το στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2021, δήλωσε αξιωματούχος της AstraZeneca στην Αυστρία σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Η Σάρα Γουόλτερς, διευθυντής της AstraZeneca στην Αυστρία, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier ότι οι μέχρι στιγμής μελέτες που έδειχναν ότι ότι το υπάρχον εμβόλιο της εταιρείας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της πιο μολυσματικής παραλλαγής «ήταν λίγες για να προκύψουν τελικά συμπεράσματα».

«Εν τω μεταξύ, η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν ξεκινήσει τροποποιήσεις στο εμβόλιο για την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής και αναμένουμε ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, αν χρειαστεί», δήλωσε.

Η Γουόλτερς απέδωσε τα θέματα που έχουν προκύψει -συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση- στη σύνθετη διαδικασία παραγωγής ενός εμβολίου, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση που προέκυψε λόγω της πανδημίας.

«Έπρεπε να εργαστούμε χωρίς να διατηρούμε αποθέματα. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στα απρόσμενα γεγονότα», είπε. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να παραδώσουμε 300 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος».

Η συνέντευξη δεν αφορούσε άμεσα τις τρέχουσες έρευνες σχετικά με προβλήματα υγείας που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η ΕΕ έχει τοποθετήσει μια προειδοποιητική ετικέτα στο εμβόλιο για την πιθανή σύνδεσή του με τα περιστατικά εξαιρετικά σπάνιων θρομβώσεων, η Δανία έχει σταματήσει εντελώς τη χρήση του εμβολίου και η Βρετανία έχει συμβουλεύσει άτομα κάτω των 30 ετών να κάνουν άλλα εμβόλια. 

Ερωτηθείσα για χιλιάδες άτομα στην Αυστρία που ακυρώνουν τα ραντεβού τους καθώς δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca, η Γουόλτερς είπε ότι το σχέδιο της εταιρείας ήταν «να συνεχίσει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια στους γιατρούς, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνουν επαρκώς τον κόσμο για τα οφέλη και τους κινδύνους».

Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πει ότι τα συνολικά οφέλη από τη χρήση του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των σπάνιων θρομβώσεων. 

Πηγή: Reuters